Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
6.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

javni sektor sindikati Žiga Turk

Torek, 5. 2. 2013, 6.58

8 let

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja sedli za skupno mizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koordinacija sindikatov javnega sektorja je z vladno pogajalsko skupino, ki jo po novem vodi minister za izobraževanje Žiga Turk, prvič po januarski enodnevni stavki sedla za pogajalsko mizo.

Na sindikalni strani še vedno pričakujejo, da jih bo vlada seznanila s številkami o masi plač v javnem sektorju. Minister Žiga Turk zagotavlja, da podatke imajo. Kot je dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi, že od začetka pogajanj pričakujejo pojasnila, koliko znaša masa za plače v javnem sektorju in koliko njeno predvideno znižanje. Prav tako pričakujejo, da jim bodo predstavljeni ukrepi v javnem sektorju po resorjih.

Posedi povedal, da sploh niso bili obveščeni, da je novi vodja pogajalske skupine vlade Turk Posedi je še povedal, da sploh niso bili obveščeni, da je novi vodja pogajalske skupine vlade minister Turk. Uradno jih namreč vlada s sklepom o spremembah v pogajalski skupini sploh ni obvestila. Sicer pa pravi, da so pričakovali, da se bo z njimi pogajal nekdo, ki pozna sistem javnega sektorja in javne finance ter ima mandat, "a očitno temu ne bo tako".

Minister Turk je ob prihodu zagotovil, da številke o plačni masi imajo. Te pa po njegovih besedah potrjujejo tisto, "kar vlada govori ves čas, da denarja za plače ni toliko, kot bi si pravzaprav vsi želeli". Kot je pojasnil, je denarja glede na proračun za leto 2012 za pet odstotkov manj.

Turk je še izrazil pričakovanje, da bodo najprej razjasnili pogajalske zahteve, da bi se lahko pogovarjali o tem, kako zbližati stališča. Glede Posedijevih besed o tem, da so na drugi strani pričakovali nekoga, ki pozna javni sektor, pa odgovarja, da to težko komentira. "Morda je tudi to del vzroka, zakaj vabila na ta sestanek jaz pravzaprav nisem dobil kot član vladne pogajalske skupine, ampak neka druga dva ministra, ki sta medtem že odstopila," je dodal.

Ne spreglejte