Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2008,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 5. 1. 2008, 10.20

8 let

Predsednik zadovoljen z vladnim odzivom na ERC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski predsednik Danilo Türk je za Dnevnik izrazil zadovoljstvo z vladnim odzivom na hrvaško uveljavitev ERC za članice EU.

Türk je v odzivu za Dnevnik komentiral odločitev slovenske vlade, da glede hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC) počaka na konstituiranje hrvaškega sabora in oblikovanje vlade in ocenil, da je ta odločitev modra. "Hrvaška si je s svojimi dejavnostmi otežila približevanje EU in morala bo razumeti, da mora narediti resne spremembe, če želi, da se proces približevanja Zagreba EU nadaljuje. Te spremembe bodo zahtevale dogovarjanje med Hrvaško ter Slovenijo in Italijo in seveda tudi EU. To utegne vzeti nekaj časa. Ni pa nobenega dvoma o tem, da je uveljavitev ERC Hrvaški že otežila nadaljnje pristopanje k EU," je še dejal predsednik države.

"Gre za načelno vprašanje"

Glede uveljavitve ERC tudi za članice EU je še menil, da gre za "načelno vprašanje, za vprašanje spoštovanja mednarodnih sporazumov, vprašanje načela pacta sund servanda. To je temeljnega pomena. Gre tudi za temeljno načelo pravne države in pravne kulture, ki je pomembna za pristopne možnosti vsake kandidatke za vstop v EU".

Hrvaška je 1. januarja letos začela uveljavljati ERC tudi za članice EU in to kljub dogovoru iz leta 2004, v katerem se je Zagreb zavezal, da cone za članice unije ne bo uveljavil brez soglasja z njimi. Bruselj je Hrvaško v zadnjih mesecih sicer opozarjal, na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje uniji.

Sanader: ERC se ne da izbodbijati

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader je v Splitu napovedal, da bodo zadnji krog pogovorov o novi vladi sklenili v ponedeljek, koalicijske sporazume pa podpisali v torek. Dotaknil se je tudi hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC). "Takoj ko bomo oblikovali novo vlado, bomo s Slovenijo, Italijo in EU začeli pogovor o ERC, ki je začel veljati in se ga ne da izpodbijati," je dejal.

Sanader je danes poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina še napovedal, da bo v novo hrvaško vlado prišlo "nekaj novih obrazov. "To je glede na to, da je koalicija sestavljena tudi iz novih strank, nujno," je povedal dosedanji hrvaški premier in dodal, da dokončne odločitve o imenih še niso sprejeli.

Ne spreglejte