Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2012,
16.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 10. 10. 2012, 16.21

8 let, 5 mesecev

Predsednik Türk z redom za zasluge odlikoval novinarja Jurija Gustinčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je z redom za zasluge odlikoval Jurija Gustinčiča za novinarski prispevek k odprtemu, strpnemu in kulturnemu javnemu dialogu.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je Gustinčič ena najprepoznavnejših osebnosti slovenskega novinarstva in je neizbrisno zaznamoval slovensko medijsko krajino, v katero je prinesel dragocene mednarodne primerjave, duha širših vrednot in razsežnosti ter s tem vplival na javno življenje v celoti.

"Začetki njegove profesionalne poti segajo v čas hladne vojne in ideologizacije ..." Novinarsko kariero je začel v beograjski Politiki, za katero je poročal iz tujine kar 25 let. Bil je dopisnik v Londonu, poročal je iz Grčije, Turčije, Cipra in Izraela. Bil je med desetimi jugoslovanskimi novinarji, ki so poročali o invaziji sovjetskih sil na Češkoslovaško. Iz Prage je poročal tudi za RTV Ljubljana, prav tako iz palače OZN iz New Yorka, kjer je preživel 13 let.

V drugi polovici osemdesetih se je preselil v Ljubljano in po upokojitvi nadaljeval s komentiranjem svetovnih dogodkov. Pisal je za srbski Vreme, hrvaško Slobodno Dalmacijo, komentiral za Televizijo Slovenija in tednik Mladina. Čeprav sta ga profesionalna in življenjska pot dolga leta vodili po svetu, je s svojim delom, odnosom do maternega jezika in stalnim stikom s slovenskim intelektualnim življenjem skrbno negoval svojo pripadnost slovenstvu, je zapisano v obrazložitvi.

"Začetki njegove profesionalne poti segajo v čas hladne vojne in ideologizacije, vendar je ideologizacijo novinarstva zavrnil. Poiskal je poti in besede, da je sporočal resnico, tudi ko ta ni bila zaželena, in s svojim delom postal vzor profesionalnosti. Bralcem in gledalcem je podajal širšo sliko dogajanja in vnašal argumente in prvine, ki bi sicer ostale spregledane ali zapostavljene," je še navedeno v obrazložitvi.

K temu pa je še dodano, da so Gustinčičeve pronicljive analize nepogrešljivi pričevalec 20. stoletja, v katerem je izkusil tako totalitarizme kot demokracije in demokratične preobrazbe, njihove vzpone in padce. Razumevanje burnih dogajanj v minulih desetletjih bi bilo brez njegovih prispevkov nedvomno osiromašeno.

Gustinčiča je odlikovanje presenetilo in tudi pretreslo Gustinčič, ki se je novinarskemu poklicu zapisal leta 1951, je po prejemu odlikovanja dejal, da je presenečen in malce pretresen. "Mi novinarji tako in tako v življenju po navadi nič dobrega ne pričakujemo," je dodal. O svoji bogati karieri Gustinčič pravi, da je v njegovi duši najbrž nekaj emigrantskega, saj je bil veliko po svetu ter se v nekaterih mestih tudi prav dobro počutil. "Bili so časi, ko tudi mesece in celo leta nisem slišal svojega maternega jezika, a sem se k njemu vrnil," je dejal. Sedaj je, kot je poudaril, prišel tja, kjer je njegovo srce.

Ne spreglejte