Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2011,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danilo Türk

Nedelja, 27. 11. 2011, 10.35

8 let

Predsednik Türk z gospodarsko delegacijo na obisk na Nizozemsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk se bo v prihodnjih dneh mudil na delovnem obisku na Nizozemskem, na katerem ga bo spremljala 40-članska gospodarska delegacija

Na obisku ga bo spremljala 40-članska gospodarska delegacija in ob katerem bo v Rotterdamu potekala tudi slovensko-nizozemska poslovna konferenca. Predsednika bo sicer sprejela nizozemska kraljica, nagovoril bo tudi Meddržavno sodišče v Haagu.

Sestal se bo z nizozemsko kraljico Ponedeljkov začetek predsednikovega obiska bo gospodarsko obarvan, saj se bo najprej v Rotterdamu sestal z nizozemskimi gospodarstveniki, nato pa se bo udeležil poslovne konference nizozemskih in slovenskih gospodarstvenikov, kjer bo tudi nagovoril udeležence.

Kasneje bo odpotoval v nizozemsko prestolnico, kjer ga bo v ponedeljek popoldne sprejela nizozemska kraljica Beatrix. Kot so sporočili iz Türkovega urada, bosta predsednik in kraljica govorila predvsem o dvostranskih odnosih ter o aktualnih evropskih gospodarskih temah, pri čemer bo verjetno - kot zadnje čase pač vedno - v ospredju dolžniška kriza v območju z evrom. Čeprav se Nizozemska krizi ni izognila, pa ne sodi med bolj problematične članice evrskega območja.

V torek bo odlikoval skupino Nizozemcev slovenskega rodu V torek se bo Türk najprej srečal z na Nizozemskem živečimi Slovenci, saj bo z redom za zasluge odlikoval skupino Nizozemcev slovenskega rodu in njihove partnerje, člane Komiteja za priznanje Republike Slovenije, za njihov prispevek pri pridobivanju mednarodnega priznanja Slovenije.

Pogovarjal se bo verjetno tudi o arbitražnem sporazumu s Hrvaško Preostanek obiska bo preživel na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu, kjer bo med drugim nagovoril sodnike in predstavnike sodišča ter se sestal s predsednikom ICJ Hisašijem Ovado. O čem bosta govorila, iz urada predsednika niso sporočili, se bo pa na dnevnem redu verjetno znašel tudi arbitražni sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Z 9. decembrom, ko bo Hrvaška predvidoma podpisala pristopno pogodbo z EU, bodo namreč začeli teči vsi postopkovni roki iz arbitražnega sporazuma, pri čemer bosta morali državi najprej v 15 dneh imenovati tri skupne arbitre s seznama priznanih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga bo pripravila Evropska komisija.

Če se državi o skupnih arbitrih ne bosta uspeli dogovoriti, jih bo v skladu s sporazumom s seznama komisije izbral prav Ovada. A Ovadi se februarja izteče mandat, rok, do kdaj naj bi določil arbitre, pa ni določen. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so glede tega v petek izrazili pričakovanje, da bo Ovada nalogo imenovanja treh arbitrov opravil še pred iztekom mandata ter da bo pri izbiri upošteval morebitne želje in stališča tako Slovenije kot Hrvaške.

Slovenska delegacija si bo prizadevala za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama Glede na to, da bo Türka na obisku spremljala gospodarska delegacija in da je predvidena poslovna konferenca, bodo težišče tokratnega delovnega obiska sicer verjetno predstavljala prizadevanja za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Nizozemsko - po kupni moči deseto najbogatejšo državo na svetu.

Z dobro milijardo blagovne menjave je bila Nizozemska lani po podatkih slovenskega statističnega urada osma najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Po padcu v letu 2009 se je dvostranska blagovna menjava lani povečala za dobrih 24 odstotnih točk. Pri tem se je še posebej, za skoraj 44 odstotnih točk, okrepil slovenski izvoz na Nizozemsko, kljub temu pa je Slovenija v dvostranski trgovini še vedno beležila precejšen primanjkljaj.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je obseg blagovne menjave med državama znašal dobrih 700 milijonov evrov, kar je za dobrih 20 odstotnih točk več kot v enakem obdobju lani.

Nizozemska je bila lani šesti najpomembnejši investitor pri nas Neposredne naložbe Nizozemske v Sloveniji so lani znašale dobrih 550 milijonov evrov; predstavljale so pet odstotkov vseh naložb v Sloveniji, Nizozemska pa je bila šesti najpomembnejši investitor pri nas. Slovenskih neposrednih naložb na Nizozemskem je bilo konec leta 2010 za približno 250 milijonov manj, tudi v tem primeru pa so predstavljale pet odstotkov vseh slovenskih naložb v tujini, Nizozemska pa je bila na šestem mestu po slovenskih naložbah v tujini.

Lani je Slovenijo obiskalo 60.000 Nizozemcev Eno od področij, ki je v sodelovanju z Nizozemsko zanimivo za Slovenijo in kjer obstajajo možnosti za krepitev, je turizem. Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 60.000 turistov z Nizozemske, s čimer se ta država uvršča med pomembnejše slovenske turistične partnerice. Slovenska turistična organizacija je na Nizozemskem lani izvedla več promocijskih akcij.

GZS je pripravila seminar na temo sodelovanja z Nizozemsko V luči Türkovega obiska na Nizozemskem je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pred dobrima dvema tednoma pripravila seminar, udeleženci katerega so ugotavljali, da so možnosti za sodelovanje slovenskih in nizozemskih podjetij precejšnje in bi jih lahko bolje izkoristili.

Kot je ocenil predsednik in generalni direktor GZS Samo Hribar Milič, je Nizozemska med tistimi državami, ki se bolje spopadajo z težavnimi razmerami. Za Slovenijo pomembne izkušnje bi bile po njegovem predvsem tiste, ki jih ima Nizozemska z zagotavljanjem stabilnega poslovnega okolja, organizacijo državne uprave in na področju podjetništva.

Nizozemski veleposlanik Jos Douma je na seminarju izpostavil, da je Nizozemska drugi največji izvoznik hrane na svetu in močno finančno središče ter ima največje evropsko pristanišče Rotterdam. Mnoga velika mednarodna podjetja imajo sedež na Nizozemskem, predvsem zaradi zanesljivega okolja, preglednega sistema obdavčitve, pa tudi kakovostnih mednarodnih šol.

Ne spreglejte