Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
15.05

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tuji jeziki angleščina nemščina

Sreda, 30. 4. 2014, 15.05

7 mesecev, 2 tedna

Pred odhodom v tujino še skok na jezikovni tečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenci se vse bolj zavedajo pomena znanja tujih jezikov. Med tečajniki vedno bolj prevladuje zanimanje za poslovno jezikovno znanje in mednarodne certifikate.

Slovenci še vedno najbolj prisegajo na učenje angleškega in nemškega jezika, na Obali pa se tečajniki zelo pogosto odločajo za italijanščino. Nekaj zanimanja je tudi za franoščino, španščino in ruščino, navajajo v jezikovnih šolah.

V ospredju poslovni interes Če so se ljudje še pred kratkim tujih jezikov učili zaradi druženja, danes to vse bolj postaja nuja. V jezikovni šoli Berlitz je med tečajniki v času gospodarske krize vse več individualnih učencev in zaključenih skupin, ki se tujih jezikov učijo iz poslovnega interesa.

V jezikovno znanje zaposlenih vse več vlagajo tudi podjetja, saj že ali še nameravajo poslovati s tujimi trgi. "Vendar se za izobraževanja odločajo bolj racionalno," so zapisali v Berlitzu.

Na tečaje tudi brezposelni Na Ljudski univerzi Koper medtem opažajo trend rasti tečajnikov, ki so brezposelni. Na izobraževanje jih pošilja tudi zavod za zaposlovanje v upanju, da bo znanje tujega jezika povečalo njihove zaposlitvene možnosti.

Največ imajo tečajnikov italijanskega jezika, saj marsikateri delodajalec na dvojezičnem območju na Obali zahteva znanje tega jezika, zaradi turizma pa tudi znanje angleščine, nemščine in tudi ruščine.

Mladi po jezikovno znanje pred odhodom v tujino Medtem ko na Obali zaradi bližine Italije prevladuje italijanščina, pa v Kranju zaradi bližine Avstrije vlada zanimanje za znanje nemškega jezika. V jezikovni šoli Jan sicer prevladujejo otroci, a se v zadnjih letih povečuje tudi število odraslih tečajnikov.

K njim po jezikovno znanje pride tudi veliko dijakov in študentov, ki se odločajo za del ali celoten študij v tujini. Pri tem opažajo, da se danes za študij v tujini odloča več dijakov kot pred nekaj desetletji.

Več povraševanja po mednarodnih certifikatih Več povpraševanja po tečajih nemškega jezika opažajo tudi v šolah Berlitz in Lingula, tečajniki pa jim pogosto zaupajo, da se zanimajo za delo in selitev v Avstrijo in Nemčijo. V Linguli nemalokrat tečaj nemščine obiskujejo kar celotne družine.

Navajajo pa tudi, da se vse več kandidatov pripravlja na mednarodni certifikat, saj se marsikje brez njega ni mogoče prijaviti na študij ali na prosto delovno mesto.

Ne spreglejte