Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
13.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 13.20

7 let, 12 mesecev

Pred nadaljevanjem razprave o družinskem zakoniku nesoglasja med Črnak Megličevo in Primcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodja Civilne iniciative za družino Aleš Primc predsednico odbora DZ za delo Andrejo Črnak Meglič poziva, naj pretehta svojo napoved, da ga bo izključila iz razprave o družinskem zakoniku.

Predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Črnak Megličeva ter vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok sta se na torkovi razpravi o družinskem zakoniku zapletla v prepir. Predsednica je Primcu očitala sovražni govor, nakar mu je dvakrat odvzela besedo, napovedala je tudi, da ga zaradi žaljivega odnosa do DZ ne bo vabila na prihodnjo sejo. Primc z uro nad nepravično odmerjenim časom Nekaj ostrih besed sta izmenjala tudi zato, ker je Primc predsednici očital, da na sejo neuravnoteženo vabi zagovornike in nasprotnike družinskega zakonika ter jim nepravično odmerja čas. Primc je v ta namen na sejo odbora prinesel uro.

Črnak Megličeva Primčeve očitke o nedemokratičnosti vodenja seje zanika.

Primc: Gre za grob poseg v človekove pravice Primc pa je prepričan, da izključitev iz razprave o zakoniku pomeni grob poseg v človekove pravice. Civilna iniciativa Za družino je namreč eden od ključnih akterjev na področju predstavljanja stališč o predlogu zakonika in eno največjih civilno družbenih gibanj v Sloveniji, je zapisal v sporočilu za javnost.

Črnak Megličeva odločitev sprejela "v velikem čustvenem razburjenju! Črnak Megličevo zato prosi, da ponovno pretehta svojo "odločitev, ki je bila po mnenju mnogih izrečena v velikem čustvenem razburjenju, da več kot 50.000 ljudem simbolno odvzamete poslovniško pravico in svobodo govora o predlogu družinskega zakonika v DZ".

Primc namreč poudarja, da ni imel nobenega namena žaliti parlamenta, omenjenega odbora ali Črnak Megličeve osebno. Kljub temu pa se poslanki, "če je to čutila kot žalitev, opravičuje". Želel je le, "da se na koncu seje ve, koliko časa so za razpravo porabili zagovorniki predloga družinskega zakonika in koliko zagovorniki temeljne pravice otrok do mame in očeta".

"Primc napačno interpretiral poslovnik DZ" Črnak Megličeva pa v videoposnetku, objavljenem na spletni strani SD, pravi, da je Primc kljub opozorilom napačno interpretiral poslovnik DZ.

Primc uro izklopil šele po tretjem opozorilu Primc se ni držal pozivov, naj da se drži točke dnevnega reda, privoščil si je tudi incident, da je s šahovsko uro meril čas, ki so ga porabili za razpravo, je dejala predsednica. To gesto ocenjuje kot skrajno žaljivo, ob čemer zatrjuje, da je uro izklopil šele po tretjem opozorilu.

Primc: Merjenje časa ni prepovedano Toda Primc ocenjuje, da merjenje časa razprav v prostorih DZ ni prepovedano ter pojasnjuje, da je uro izklopil, ko ga je predsednica k temu pozvala. Držal se je tudi točke dnevnega reda, pravi.

Predsednica je še poudarila, da bo razprava o družinskem zakoniku potekala na enak demokratičen način, kot je potekala v preteklosti.

Ne spreglejte