Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 1. 2009,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 11. 1. 2009, 7.34

8 let

Pred 20 leti je bila ustanovljena Slovenska demokratična zveza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leta 1989 je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani ustanovljena Slovenska demokratična zveza (SDZ).

Prvi predsednik SDZ Dimitrij Rupel je ob 20. obletnici ustanovitve SDZ poudaril, da je bila ustanovitev SDZ "pomemben, veličasten, celo čudežen dogodek".

"Slovenci smo prvič ustanovili suvereno državo" Kot je dejal Rupel, so bili ustanovitev SDZ in drugih strank veliki dogodki, ki so "odnesli enopartijski sistem v Sloveniji in tudi napovedali konec enopartijskega sistema v celotni Jugoslaviji".

Sekretar za pravosodje in javno upravo v Demosovi vladi in poznejši predsednik SDZ-Narodnodemokratske stranke (SDZ-NDS) oz. Narodnih demokratov (ND) Rajko Pirnat pa je ob obletnici povedal, da so bili časi pred dvema desetletjema zares idealistični časi. "Bili so prelomni časi, saj smo ujeli duh časa," je poudaril. "Spremenili smo družbeni sistem in prvič dosegli, da smo Slovenci ustanovili svojo suvereno državo," je dejal in pojasnil, da je suvereno državo zahtevala že Majniška deklaracija iz leta 1989.

V SDZ je pozneje prišlo do spora SDZ je, tako Pirnat, v Demosu igral pomembno kohezivno vlogo do časa, ko se je uresničila osamosvojitev. Prepričan je, da se je Demos v veliki meri razpustil zaradi razkola v SDZ.

Kot je znano, je v SDZ pozneje prišlo do spora med večino vodstva in večino članstva. Na kongresu SDZ 13. oktobra 1991, na katerem se je stranka preimenovala v SDZ - Narodnodemokratsko stranko (SDZ-NDS), so vodilni možje SDZ zapustili stranko in pozneje ustanovili novo stranko z imenom Demokrati - Demokratska stranka (DS).

DS se je pozneje pridružila stranki LDS Demokratska stranka, ki jo je vodil Igor Bavčar, se je na t.i. Blejskem kongresu marca 1994 skupaj z Liberalno-demokratsko stranko (LDS), Zelenimi - ekološko-socialno stranko in Socialistično stranko Slovenije združila v Liberalno demokracijo Slovenije (LDS). Predsednik Liberalne demokracije Slovenije je postal predsednik Liberalno-demokratske stranke Janez Drnovšek.

Narodni demokrati (ND) so se po državnozborskih volitvah leta 1992, na katerih jim ni uspel vstop v parlament, pridružili Slovenskim krščanskim demokratom (SKD). Pozneje so izstopili iz SKD ter se leta 1995 na kongresu v Topolšici pridružila Socialdemokratski stranki Slovenije, sedanji SDS.

"SDS je pravnoformalna naslednica SDZ" Ob 20. obletnici ustanovitve SDZ so v SDS v sporočilu za javnost zapisali, da sta bili predhodnici njihove stranke - SDZ in 16. februarja 1989 ustanovljena Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS) - ključni akterki demokratizacije že v zgodnjem obdobju slovenske demokratizacije.

"SDS danes ni samo pravnoformalna naslednica SDZ in SDZS, temveč tudi črpa življenjski sok iz obeh korenin, iz obeh izročil. Vsa ta širina in odprtost ji zagotavljata lepo prihodnost," so še zapisali v SDS.

Ne spreglejte