Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2022,
18.55

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

3

Natisni članek

Kolektor CGP drugi tir predor 2TDK

Ponedeljek, 13. 6. 2022, 18.55

1 leto, 10 mesecev

Prebili prvega od sedmih predorov na trasi drugega tira #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

3

Na trasi drugega železniškega tira Divača–Koper so prebili prvi predor, Mlinarji. Dolg bo tisoč 154 metrov in bo enocevni. Izkopavati so ga začeli septembra lani, pri gradnji pa, tako kot v drugih predorih drugega tira, uporabljajo tako imenovano novo avstrijsko metodo, to je metoda kopanja, ne vrtanja. V poletnih mesecih bodo pri gradnji drugega tira okrepili delovne ekipe, odprtih bo namreč kar 14 gradbišč; pomanjkanje gradbenega materiala na svetovnem trgu pa bi lahko povzročilo nekaj zamud, zagotovo pa, tako trdi 2TDK, ni ogrožen konec del, ki je predviden za konec leta 2026.

"Ne samo po vremenu, tudi po dogodkih je danes res lep in sončen dan, tako kot sem že povedal v govoru, ni lepšega kot začeti ministrski mandat kot z odprtjem prvega tunela," je dejal Bojan Kumer, minister za infrastrukturo.

"Veseli nas, da smo konkretno ta predor T7, poimenovan Mlinarji, zgradili v krajši časovnici, kot je bilo načrtovano, in sicer 43 dni prej, kot je bilo ocenjeno," je povedal Pavle Hevka, generalni direktor 2TDK.

"To zagotovo kaže pripravljenost izvajalca do sprejemanja geologije takšne, kot je, zagotovo je z manevri, z ukrepi znotraj tima, ki izvaja delo 24 ur 7 dni v tednu, mogoče racionalizirati, pri tem smo zagotovo prehiteli sami sebe," je dodal Kristjan Mugerli, direktor Kolektor CPG.

Maja Tašner Vatovec
Novice Služba pri Mescu za ženo poslanca. "Ne gre za vprašanje nepotizma, ampak feminizma."

V družbi 2TDK se lahko pohvalijo tudi s prihrankom

"Kar je še zelo pomembno, je to, da je cenejši. Cena je sedem milijonov evrov, mi smo pa zgradili za 700 tisoč evrov manj. To je dobra popotnica za naprej," je povedal Hevka, generalni direktor 2TDK.

Cene gradbenega materiala rastejo

Projekt drugi tir bi se namreč lahko ob trendu cen gradbenega materiala podražil za do 100 milijonov evrov.

"Danes smo kot izvajalci gotovo zelo zaskrbljeni, kdaj se bo to ustavilo, ali bo to padlo in kako bo to vplivalo na nadaljevanje infrastrukturnih projektov, ki jih v naši družbi ta trenutek ni malo," je stanje komentiral Kristjan Mugerli, direktor Kolektor CPG.

Z geološkega vidika posebnosti v omenjenem prodoru ni, saj gre za območje fliša. Večjih težav pri projektu ne pričakujejo.

"Težave morda pričakujemo v predoru T2, to je med Črnim Kalom in Glinščico, tam so že v fazi preiskav opazili ogromne zaloge vode. Če se to izkaže za resnično, bi lahko imeli nekaj težav," dodaja Hevka.

Urbanija, Laurenčič
Novice Od treh prijav za direktorja Televizije Slovenija popolna le ena
Wall Street
Novice Krvavi ponedeljek in ekstremni strah: se ponavlja majska katastrofa?

Direktor 2TDK pohvalil izvajalce

Direktor družbe 2TDK je ob tem pohvalil izvajalce, ki so po njegovem mnenju izjemno hitri, učinkoviti, kakovostni in strokovni.

"Seveda je delo s predorom težko delo, ne glede na to, v kateri državi delamo, delamo pod gorami. Ampak je delo potekalo v skladu z načrtom, ker vsa naša ekipa deli znanje o tovrstnem delu. Skupaj smo opravili dobro delo," je povedala Nese Uysal, vodja gradbišča, iz podjetja Yapi Merkezi.

Na gradbišču je delalo več kot 200 delavcev, na omenjenem tunelu okoli 90, zanj pa so potrebovali okoli osem mesecev. Današnja slovesnost je sicer potekala v slovensko-turškem duhu, s svojim nastopom jo je popestrila Saša Lendero, turška plesna skupina pa je predstavila tudi tri njihove tradicionalne plese.

Robert Golob. Janez Janša. Matej Tonin.
Novice To imajo skupno Golob, Janša in Tonin
Ne spreglejte