Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2022,
10.44

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

4

Natisni članek

gradbišče Ministrstvo za pravosodje Računsko sodišče

Četrtek, 31. 3. 2022, 10.44

2 leti, 1 mesec

Pravosodno ministrstvo je neučinkovito vodilo projekt nove sodne palače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

4

Gradbena jama pri Bežigrajskem dvoru | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Poslovanje ministrstva za pravosodje pri izpeljavi projekta nove sodne stavbe v Ljubljani je bilo neučinkovito, je ugotovilo računsko sodišče. Projekt traja že več kot 15 let, pri čemer se gradnja sploh še ni začela. Ob Masarykovi cesti, kjer je bila prvotno predvidena lokacija, je parkirišče. Ob Dunajski cesti, kjer je predvidena aktualna lokacija, pa je gradbena jama.

Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti ministrstva za pravosodje pri izpeljavi projekta nove sodne stavbe v Ljubljani od 1. januarja 2006 do 31. decembra 2020 in pri tem preverilo, ali je bilo ministrstvo pri zagotavljanju dokumentacije, pogojev, finančnih sredstev, časovnem upravljanju ter reševanju prostorske problematike, povezane s projektom nove sodne stavbe v Ljubljani, učinkovito.

Podalo je mnenje, da je bilo poslovanje ministrstva neučinkovito.

Nova sodna stavba v Ljubljani je eden od tako imenovanih neuresničenih državnih projektov, načrtovanje katerega sega več kot 15 let v preteklost. Cilj projekta je gradnja objekta, ki bi rešil prostorsko problematiko pravosodnih organov, ki delujejo razpršeno na 19 lokacijah v Ljubljani, predvsem v najetih poslovnih prostorih.

Projekt še vedno v fazi načrtovanja

Računsko sodišče ugotavlja, da ministrstvo v 15 letih ni izpeljalo investicije v novo sodno stavbo. Na lokaciji ob Masarykovi cesti, kjer je bila prvotno predvidena lokacija, je parkirišče. Na lokaciji ob Dunajski cesti, kjer je predvidena aktualna lokacija, pa je gradbena jama.

Projekt nove sodne stavbe je še vedno v fazi načrtovanja. Sprva je bil zaključek projekta predviden v letu 2013, nato za leto 2017, v letu 2019 je bil znova preložen, kar je projekt nove sodne stavbe v Ljubljani časovno odmaknilo v leto 2027, ko naj bi bil projekt končan.

Pomanjkljiva pripravljalna dokumentacija

Računsko sodišče dodaja, da je ministrstvo za potrebe projekta nove sodne stavbe po 14 letih načrtovanja z namenom, da bi ocenilo potrebe po investiciji v novo sodno stavbo, šele v letu 2019 zbralo kadrovske podatke od pravosodnih organov, ki naj bi v novi sodni stavbi imeli svoje prostore. Pravosodnim organom ni podalo usmeritev oziroma predpostavk za oblikovanje kadrovskih napovedi, posledično navedene kadrovske napovedi pravosodnih organov, ki jih je zbralo ministrstvo, ne predstavljajo nujno dejanskih potreb po kadrih pravosodnih organov.

Poleg kadrovskih podatkov je ministrstvo v letu 2019 zbralo tudi podatke glede prostorov za delovanje pravosodnih organov. Ministrstvo ni ugotavljalo razlogov za bistveno povečanje prostorskih potreb pravosodnih organov, pri oblikovanju prostorskih potreb ni upoštevalo splošnih meril za ureditev poslovnih prostorov, ki jih je sprejela vlada, ni sprejelo posebnih meril za ureditev prostorov, ki so zaradi narave dela specifični za pravosodne organe. Ministrstvo pravosodnim organom tudi ni dalo usmeritev za oblikovanje potreb po prostorih. Poleg tega so izkazane prostorske potrebe pravosodnih organov, za katere je bila predvidena prvotna vključitev v novo sodno stavbo, večje od načrtovanih zmožnosti umestitve prostorov v novo stavbo na predvideni aktualni lokaciji ob Dunajski cesti.

Računsko sodišče je zato od ministrstva zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati izvedbo popravljalnega ukrepa za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti, ki se nanašajo na začetek postopkov izdelave investicijske dokumentacije. To bi projekt lahko premaknilo iz faze načrtovanja v fazo izvajanja, so še sporočili.

Ne spreglejte