SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pravoslavci vstopili v novo leto (video)

3

termometer

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v Sloveniji ni bilo.

Novoletne zabave so pripravili nekateri gostinci, ki so gostom ob polnoči med drugim postregli s tradicionalnimi novoletnimi sarmami.

Zabavo ob pravoslavnem novem letu so med drugim pripravili v romski restavraciji Romani kafenava v Mariboru. V restavraciji so postregli z novoletno večerjo, na njenem dvorišču pa se je bilo mogoče ob živem ognju okrepčati z romskimi specialitetami z žara in kuhanim vinom. Ob polnoči so pripravili še ognjemet.

V Srbiji so pravoslavno novo leto pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkev v regiji. Pol ure pred novim letom so v omenjeni cerkvi začeli tudi z molitvijo in zahvalo za novo leto. V nekaterih mestih so praznovanja novega leta pripravili na mestnih trgih. Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem, zaostaja za 13 dni.

2,3 odstotka pravoslavcev So pa nekatere pravoslavne cerkve skozi zgodovino sprejele t. i. Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale enako kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45 tisoč ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin