Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
18.41

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

zdravila goljufije prevara splet

Četrtek, 1. 3. 2018, 18.41

6 let, 2 meseca

Pozor! Goljufi lahko na spletu ponujajo tudi nevarna zdravila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Kapljice proti glivicam, zdravilo, ki vam povrne vid, in čudežne shujševalne tabletke. Čeprav so takšne spletne prevare vsakodnevni pojav, pa so prevaranti čedalje bolj iznajdljivi in zviti. Magične lastnosti svojih zdravil velikokrat podkrepijo z izjavami zdravnikov, ki pa to sploh niso oziroma sploh ne obstajajo.

Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet TV


Oglasu, ki je promoviral zanesljivo zdravilo v boju proti parazitom, je iz gole radovednosti skoraj nasedla Valentina Kušar, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. "Čeprav pazimo na higieno, lahko kužki vseeno pojejo kakšnega parazita. Pa sem mislila, da lahko kljub temu, da si umivaš roke, dobiš kakšnega parazita," je pojasnila Kušarjeva.

Za spletnimi prevarami stojijo mojstri goljufij

Zdravilo je Kušarjeva želela poskusiti kot preventivno, vendar pa nikjer ni našla podatka o zdravniku, ki naj bi prihajal iz Slovenije in je promoviral omenjeno zdravilo, ki naj bi parazite iz telesa popolnoma odstranilo v 30 dneh. "Ugotovila sem, da ni tako, potem pa sem prišla do spletne strani in pomislila, da to ne more biti merodajno," je razložila Kušarjeva.

Spletna stran gostuje na strežniku iz Združenih držav Amerike, spletna domena pa pri podjetju s sedežem v Rusiji. "V resnici je na tistem naslovu ni, ker je izmišljena," je pojasnila Andreja Mojškrc z Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije.

Potrošniki naj preverijo, kdo je ponudnik oziroma proizvajalec

Takšni oglaševalci so po besedah zdravstvene inšpektorice pravi mojstri prevar. "Potrošniki naj najprej preverijo, kdo je ponudnik izdelka oziroma proizvajalec. Če tega podatka na spletni strani ni, potem močno odsvetujemo nakup," je opozorila Mojškrčeva.

Medtem Samo Kreft z ljubljanske fakultete za farmacijo poudarja, da je zdravljenje občutljivo področje: "Človek, ki potrebuje takšen izdelek, je v stiski. Država je poskrbela, da zdravila potrebujejo dovoljenje za promet, postopki zanj so zelo zahtevni."

Izdelek mora imeti status zdravila

Če tega ni, se morajo potrošniki zavedati, da nekaj ni v redu. "Če na embalaži piše, da izdelek zdravi in preprečuje bolezni, hkrati pa nima statusa zdravila, potem je proizvajalec v prekršku," je pojasnil Kreft.

Še posebej morajo paziti kronični bolniki, ki bi ob rednih zdravilih za obvladovanje bolezni radi jemali še kakšno prehransko dopolnilo iz spletnih trgovin. "Nekatera prehranska dopolnila imajo določene učinke in lahko celo poslabšajo stanje bolezni. Kapsule za hujšanje vsebujejo industrijsko kemikalijo, zaradi katere je v Veliki Britaniji v treh letih umrlo vsaj osem ljudi," je opozorila Mojškrčeva. 

Da se izogne najhujšim izidom, naj se potrošnik res dobro prepriča o izvoru izdelka in morebitnem zastopniku, ki takšne čudežne zadeve prodaja morda tudi v Sloveniji, so še poročali v oddaji Planet Danes.

Ne spreglejte