Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2008,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2008, 16.11

8 let

Potrč od Janše želel pojasnilo o njegovi izjavi o železni zavesi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec SD Miran Potrč je slovenskemu premieru zastavil vprašanje v zvezi s njegovo izjavo v Evropskem parlamentu, da Slovenija predseduje kot prva članica izza železne zavese.

Potrč: Izjava premiera je enostranska

Po mnenju Potrča gre za potvarjanje dejstev. Janša je odgovoril, da zgodovinska dejstva kažejo, da je izraz točen ter da je o tem nepotrebno razpravljati. Potrč je dodal, da je izjava premiera daleč od zgodovinskih dejstev, saj je enostranska. Ob tem je Janšo pozval, naj v EU predstavlja vse državljane, ne pa svoj pogled na zgodovino.

Janša: Ta termin uporabljajo drugi, ko govorijo o Sloveniji Janša je odgovoril, da gre za nepomembno temo, ki je ni pričakoval. Dejal je, da "ta termin uporabljajo drugi, ko govorijo o Sloveniji". Zgodovinska dejstva po njegovem mnenju kažejo, da je izraz točen. Ob tem je dodal, da vsi vedo, da je bila Slovenija pred 20 leti del Jugoslavije, kjer ni bilo svobodnih volitev, tržnega gospodarstva, zagotovljenih političnih svoboščin in človekovih pravic. Nato je pozval, naj se Evrope ne uči o zgodovini, ker jo namreč dobro pozna.

"V Evropi vidijo Slovenijo tako, kakor jo sami predstavljamo"

Potrč je pripomnil, da "v Evropi vidijo Slovenijo tako, kakor jo sami predstavljamo". Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi Slovenijo predstavljali po tem, kar je naredila po letu 1988, ne pa, da se navaja nezgodovinska in nekorektna dejstva.

"Izraz železna zavesa je pojem o ideološki delitvi" Premier je odgovoril, da "nihče ni pristojen za tiste čase". Sicer pa je izraz železna zavesa pojem o ideološki delitvi, je še povedal Janša.

Potrč je za tem predlagal, da DZ opravi razpravo o trditvah predsednika vlade v zvezi z železno zaveso. O predlogu bodo poslanci odločali v okviru torkove obravnave.

Ne spreglejte