Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
4. 9. 2012,
15.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 9. 2012, 15.19

7 let, 12 mesecev

Potrata: Morebiti je čas za zamenjavo ministra Turka

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na predlog sprememb zakona o visokem šolstvu in še nekatere aktualne zadeve so se s tiskovno konferenco odzvali Socialni demokrati s predsednikom Igorjem Lukšičem na čelu.

Predsednik SD Igor Lukšič je opozoril, da bi vlada morala pripraviti reforme, ki bodo spremenile kondicijo slovenske družbe in gospodarstva ter popravile napake v finančnem sektorju. Namesto tega pa se vlada po Lukšičevih besedah skrita pred očmi javnosti pripravlja na razprodajo premoženja v Sloveniji in razgrajuje temeljne institucije v javnem sektorju, zlasti šolstvu.

"Desna vlada je zmeraj prinesla v slovenski univerzitetni prostor stvari, ki so dolgoročno zniževale kakovost. Leta 2000 je Peter Jambrek za nagrado od svoje vlade, v kateri je sedel, dobil fakulteto, potem v drugi vladi 2004–2008 še univerzo. V letih 2004–2008 so dobili svoje fakultete tudi nekateri, ki zdaj sedijo blizu vlade ali so v tej vladni ekipi. Tisto, kar vlada zdaj pripravlja, da bi delila plen, ker si na ta način predstavlja politiko in oblast, spet pripravlja neko hitro možnost za akreditacijo novih fakultet in novih univerz. To lahko upravičeno pričakujemo, saj bomo imeli zdaj od vlade imenovan neki akreditacijski odbor, ki bo svojim vladnim pajdašem podelil neke nove fakultete. To je neki polfevdalni sistem oziroma način, kako si vlada predstavlja visoko šolstvo," je o vladnih ukrepih na področju visokega šolstva dejal predsednik SD.

Slovenska javnost je za javno šolstvo Poslanka SD Majda Potrata je povedala, da se zavedajo, da so reforme potrebne, ne samo zaradi zahtev Evropske komisije, ampak zaradi normalnega funkcioniranja slovenske družbe in varne prihodnosti: "Dogajajo se reforme, ki so v nasprotju z javnim interesom. Slovenska javnost je naklonjena javnemu izobraževanju. Po prepričanju ministra dr. Žige Turka pa je treba tudi v izobraževalni sistem vnesti konkurenčnost, ki naj bi jo predstavljala privatna sfera."

Nedopustni predlogi za dodatno zmanjševanje avtonomije javnega visokega šolstva Poslanska skupina SD je v državni zbor vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za znanost, izobraževanje, kulturo, šport in mladino s predlagano točko dnevnega reda: nesprejemljivi in nedopustni predlogi za dodatno zmanjševanja avtonomije javnega visokega šolstva v RS.

"Zakon o visokem šolstvu pa se ne dotika tistega, na kar je opozorilo ustavno sodišče, da bi financiranje v visokem šolstvu moralo biti urejeno z zakonom. Zakon se tega ne loteva, loteva pa se NAKVIS-a in s tem ustvarja negotovost, zaskrbljenost, strah med uporabniki visokošolskih storitev, torej študenti, in negotovost med zaposlenimi," je začudena Potrata, ki dodaja: "V SD menimo, da gre za nedopustno in nesprejemljivo poseganje v avtonomijo visokošolskega prostora, hkrati pa zelo perfidno prelaganje odgovornosti za posledice varčevalnih ukrepov na rektorje. Ti bodo po predlaganem osnutku tisti, ki bodo imeli možnost povečati delovni obseg zaposlenih na univerzi. Zadaj se skriva možnost odpuščanja in s tem kadrovskega siromašenja, to je popolnoma jasno."

Poslanka Potrata zato predsedniku vlade predlaga: "Morebiti bi bil čas, da predsednik vlade Ivan Janša, ki zadnje časa intenzivno razmišlja o tem, koga bi zamenjal na ministrski funkciji, razmisli o tem, da bi bil to minister Žiga Turk, glede na vse, kar je v svojem superministrstvu že povzročil."

Razprodaja slovenskih podjetij Lukšič pa ni ostal samo pri šolstvu: "Podobna zgodba se nam dogaja na področju medijev. Tudi kar se dogaja na drugih segmentih, je grozljivo. Cela zgodba okoli AUKN je vezna na to, da pripravi teren za razprodajo ključnih, vitalnih podjetij v Sloveniji. Vlada na ta področja nastavlja ljudi, ki so strokovnjaki za prodajo in ne strokovnjaki za upravljanje. To, kar se v Sloveniji dogaja, je katastrofalno. Po slabem letu vladanja vidimo, da so rezultati zelo slabi. Če se bo ta politika nadaljevala, bodo še slabši."

Zakaj so rušili pokojninsko reformo? Glede priprave nove pokojninske reforme pa Lukšič meni, da vladna ekipa najprej dolguje Sloveniji odgovor, kako to, da so rušili reformo, danes pa predlagajo še bolj zaostrene pogoje oziroma težjo reformo. Za tisto so trdili, da je prehuda in da preveč obremenjuje upokojence in tiste, ki naj bi se upokojevali: "Tu imajo velik problem s kredibilnostjo. Mi bomo reformo podprli, ko bo usklajena s sindikati in upokojenci in podprli jo bomo do tiste mere, ko ne bo ideološko razdvajala. Predlagamo vladi, da reši problem izjemnih pokojnin in naj nikakor ne predlaga osebnih računov. Sprejemamo informativne izračune, ki omogočajo posameznikom višino pokojnine, nikakor pa ne individualnih računov."

Naj vlada posluša mednarodne eksperte Na koncu je predsednik SD Igor Lukšič obljubil, da bodo še ta teden predstavili svoje predloge rešitev krize po posameznih področjih. Nastop mednarodnih ekspertov na Bledu je ocenil kot opozorilo vladi in ne opoziciji: "Vlada je aprila, ko smo ratificirali fiskalno pravilo, predlagala in državni zbor je sprejel zakon, ki je zmanjšal davek na profite. Kar za letos pomeni 170 milijonov evrov manj v proračunu, naslednje leto pa 250 milijonov evrov. Taki vladi je treba dati sporočilo, naj neha dajati napačna sporočila svetovnim trgom. Če smo se odločili, da bomo imeli uravnotežen proračun, potem je zmanjševanje davkov popolnoma napačna poteza. Vladi je treba povedati in prav je, da so ji povedali mednarodni vplivneži, da naj se končno loti problemov. Pri nas so problemi zastoj gospodarske rasti, bančni krč, sanacije bank in ne rdeča zvezda na proslavah, partizanske pokojnine … Če bi bile to prioritete, potem tovrstna mednarodna opozorila ne bi bila potrebna. Ko smo bili mi v vladi, nismo klicali mednarodne avtoritete, da bi nam govorili, kaj moramo narediti, ampak smo to naredili. Problem je, da ti, ki ne slišijo in niso slišali opozoril naše vlade, verjetno ne bodo slišali niti teh opozoril."

Ne spreglejte