Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
18.13

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

Torek, 12. 12. 2023, 18.13

4 mesece, 2 tedna

Poslanec Miha Lamut: Čudi me, kar je storila Vida Čadonič Špelič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13
Miha Lamut, Vida Čadonič Špelič | Foto STA

Foto: STA

"Kot predsednik preiskovalne komisije skrbim za njeno zakonito in učinkovito delovanje, pri čemer lahko v skladu z zakonom o parlamentarni preiskavi in relevantnim poslovnikom zaprosim za določeno pomoč tudi druge organe," je v izjavi za javnost zapisal prvi mož komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, Miha Lamut in dodal, da bo komisija procesne posledice vpogleda Sove v pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lidnava obravnavala na naslednji seji. Ob tem se čudi nad tem, da naj bi poslanka NSi in članica omenjene komisije Vida Čadonič Špelič z vsebinami z zaprtega dela seje seznanila poslance svoje poslanske skupine. 

Predsednik preiskovalne komisije DZ Miha Lamut je namreč povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen, je minuli teden prva poročala Televizija Slovenija.

NSi zahtevala pojasnila

V NSi so ob tem v ponedeljek izrazili pričakovanje, da bo Lamut do srede pojasnil, kdo in na kakšni podlagi je odobril vpogled direktorja Sove Joška Kadivnika v pričanje Bobnarjeve in Lindava na zaprtem delu komisije. Kot je ob tem dejala poslanka Vida Čadonič Špelič, kot članica preiskovalne komisije DZ ni bila seznanjena s povabilom Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. Da Lamut članov komisije ni obveščal o komunikaciji s Sovo, je za več medijev potrdilo tudi več poslancev drugih parlamentarnih strank.

V današnjem odzivu, ki ga je medijem posredoval DZ, je Lamut zapisal, da se je preiskovalna komisija ob izvedbi zaslišanj seznanila s podatkom, ki ga je glede na njegovo naravo v okviru preiskave zaščitila. "Originator je ta podatek v skladu s svojimi procesi tudi prepoznal oziroma potrdil kot tajnega in kot takšnega ga bo komisija pri nadaljnjem delu tudi obravnavala," je zapisal Lamut. 

Vida Čadonič Špelič
Novice V NSi od predsednika preiskovalne komisije DZ pričakujejo pojasnila

Hkrati je zatrdil, da kot predsednik komisije skrbi za njeno zakonito in učinkovito delovanje, skladno z zakonom o parlamentarni preiskavi pa da lahko za pomoč zaprosi tudi druge organe. Procesne posledice omenjenega vpogleda pa bo preiskovalna komisija obravnavala na naslednji seji, je napovedal. Kdaj ta bo, za zdaj še ni znano, saj naslednja seja preiskovalne komisije za zdaj še ni sklicana, Lamut pa je trenutno bolniško odsoten.

Lamut okrcal Čadonič Špeličevo

Lamut pa se je obregnil tudi ob navedbe poslanke Čadonič Špeličeve. Kot je zapisal, ga čudijo objave v medijih, po katerih naj bi članica komisije z vsebino zaprtega dela seje seznanila tudi kolege iz svoje poslanske skupine, prav tako naj bi bilo s tem seznanjeno drugo delovno telo DZ, najverjetneje je to letelo na Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. "Pričakujem namreč, da mora biti vsem članom preiskovalne komisije v interesu, da preiskovalna komisija na zakonit način bodisi potrdi bodisi ovrže obstoj domnevno spornih okoliščin, za preiskavo katerih je bila ustanovljena, ter da s svojimi ugotovitvami obrazloženo seznani javnost," je Lamut še zapisal v odzivu za javnost.

Ne spreglejte