Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
17.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 17.24

8 let

Poslanci sprejeli predlog zakona o prekrških

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Državni zbor je s 45 glasovi za in nobenim proti po drugi obravnavi sprejel predlog sprememb zakona o prekrških.

Spremembe prinašajo novosti pri takojšnjem odvzemu vozniškega dovoljenja za najhujše prekrškarje in prenos pristojnosti za odločanje o pritožbah na eno višje sodišče. Doslej so bila pristojna štiri višja sodišča. "Zakon prinaša zagotovitev enotnejše sodne prakse" Kot je še pred predstavitvijo stališč poslanskih skupin pojasnil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec, zakon prinaša natančnejšo procesno razmejitev med prekrškovnim in kazenskim postopkom, zagotovitev enotnejše sodne prakse, ureditev odgovornosti tujih oseb, ki v Sloveniji uživajo imuniteto, ter uskladitev zakona z novimi rešitvami na področju javnega naročanja.

Hkrati je poudaril uvedbo novih institutov, denimo začasni odvzem vozniškega dovoljenja. Po veljavnem zakonu je bilo tako, da je policist dovoljenje odvzel in ga kršitelju vrnil čez 24 ur, zdaj pa temu ne bo več tako in bo odvzem trajal do odločitve na sodišču. Začasen odvzem se bo uporabljal za najvišje prekoračitve hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo v nasprotno smer avtoceste. Obenem se uvaja strožje sankcioniranje povratnikov ter kljub strožjim kaznim vpeljavo preventivnih postopkov, je še dejal sekretar. Tokrat gre sicer že za sedmo noveliranje zakona, spremenjenih pa je petina določb.

SNS ne podpira vseh rešitev Podporo so poslanci napovedali že dopoldan med predstavitvijo stališč poslanskih skupin. Le v SNS so dejali, da podpirajo samo nekatere rešitve, drugih pa ne, v SDS pa so pojasnili, da zakonu "ne bodo nasprotovali".

Jasnejšo razmejitev med prekrški in kaznivimi dejanji so pohvalili tudi poslanci, ki so menili, da zakon prinaša večjo pravno varnost. Hkrati je bilo večkrat slišati pohvale na račun stranske sankcije izločitve iz javnega naročanja.

"Spremembe bodo prinesle večjo varnost na cestah" Če je večina pozdravila zagotavljanje enotne sodne prakse z določitvijo enega višjega sodišča za odločanje o pritožbah, pa je Eva Irgl v imenu SDS dejala, da se v stranki sprašujejo ravno o tem. Kljub temu je Gvido Kres (SLS) menil, da širšega soglasja za ta zakon ne bi mogli dobiti, njegov poslanski kolega iz Zares Vito Rožej pa je prepričan, da bodo spremembe zakona prinesle večjo varnost na cestah.

Ne spreglejte