Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2024,
7.20

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

Natisni članek

padavine mraz vreme snegolom sneg

Sobota, 20. 1. 2024, 7.20

3 mesece, 1 teden

Ponekod najhladnejše jutro te zime, na Celjskem 400 gospodinjstev brez elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97
Sneg | Posledice snegoloma bodo odpravljali tudi danes. | Foto Ana Kovač

Posledice snegoloma bodo odpravljali tudi danes.

Foto: Ana Kovač

"Ponekod najhladnejše jutro te zime. Takšno razliko naredi debela in suha snežna odeja. Zato je lahko tudi deset stopinj Celzija hladneje," je zjutraj na družbenem omrežju X objavil vremenoslovec Blaž Šter. Petkovo obilno sneženje je ponekod povzročilo tudi težave pri oskrbi elektrike, saj je prišlo do poškodb eletkričnih vodov. Na območju Elektra Celje, kjer je bilo dopoldne zaradi posledic velike količine snega brez elektrike še več kot tri tisoč odjemalcev, je bilo ob 14. uri brez oskrbe še nekaj več kot 400 odjemalcev.

Najnižjo temperaturo so danes ob 7. uri namerili na Kredarici (–18,7 stopinje Celzija), sledili so Celje (–16,3 stopinje Celzija), Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (–15,9 stopinje Celzija) in Rateče (–15,5 stopinje Celzija).

Malenkost manj mrzlo je bilo na letališčih Maribor in Cerklje ob Krki (–13,5 stopinje Celzija) ter v Kočevju (–13,4 stopinje Celzija) in Črnomlju (–13 stopinj Celzija).

Pod –10 stopinj je bilo še v Slovenj Gradcu (–11,9 stopinje Celzija), Murski Soboti (–11,1 stopinje Celzija), na Vojskem (–11 stopinj Celzija) in na Letališču Lesce (–10,3 stopinje Celzija). V Ljubljani je bilo –9,7 stopinje Celzija.

Danes bo sicer jasno, zjutraj in deloma dopoldne je ponekod po kotlinah mogoča megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od –4 do 3, na Primorskem do 8 stopinj Celzija, pa so napovedali pri agenciji za okolje.

Po Sloveniji danes odpravljanje posledic petkovega snegoloma

V petek zjutraj in dopoldne je obilno sneženje povzročalo težave v večjem delu države.

Moker in težek sneg je podiral drevesa na ceste, vozila, elektroenergetske in komunikacijske vode. Zaradi zasneženega in spolzkega vozišča je s cestišča zdrsnilo več tovornih in osebnih vozil.

Po do zdaj zbranih podatkih so na centru za zaščito in reševanje zabeležili 403 dogodke ter aktivirali 164 gasilskih društev, ki so odstranjevala podrta drevesa, nudila pomoč pri izvleku vozil ter nudila pomoč drugim pristojnim službam.

Na območju Elektra Celje zaradi snega veliko odjemalcev brez elektrike

Kot pojasnjujejo v Elektru Celje, je oskrba na nekaterih delih distribucijskega omrežja prekinjena zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves.

Danes ob 10.30 je bilo brez oskrbe 3.248 odjemalcev, od tega 1.985 v distribucijski enoti Velenje (nadzorništvo Velenje, Polzela, Žalec), 663 v distribucijski enoti Krško in 600 v distribucijski enoti Celje (nadzorništvo Vojnik, Laško, Lava, Mestinje).

Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, so zapisali. Do 14. ure je bilo brez elektrike še nekaj več kot 400 odjemalcev.

Odjemalce pozivajo, naj se izogibajo poškodovanim področjem ter naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Težave z oskrbo z električno energijo zaradi obilnega sneženja so imeli tudi na območju Elektra Ljubljana. Okvare so na terenu odpravljale vse razpoložljive ekipe, so v petek objavili na spletni strani družbe.

Kot je razvidno iz danes objavljenih podatkov, je brez oskrbe 142 odjemalcev na območjih Javorja in Bogenšperka ter na območju Semiča.

Družbe Elektro Maribor, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska niso poročale o težavah z zagotavljanjem elektrike zaradi snega.

V nedeljo –16 stopinj Celzija

Jutri bo pretežno jasno in zjutraj zelo hladno, ponekod bo megla še dopoldan. 

Najnižje jutranje temperature bodo od –16 do –8, na Primorskem od –6 do –1, najvišje dnevne od –3 do 3, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo sprva precej jasno z mrzlim in marsikje meglenim jutrom. Sredi dneva in popoldne se bo postopno pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

V noči na torek bodo prehodno mogoče rahle padavine, v torek čez dan pa se bo delno razjasnilo.

Sneg, Savinjska dolina
Novice Slovenijo zajelo obilno sneženje, razmere se umirjajo #foto #video
Sneg Hrvaška
Novice Na Hrvaškem sneg in orkanska burja
Kidanje snega
Sportal Smešno, pa vendar: Znate pravilno kidati sneg?
Sneg na cestah
Avtomoto Kje so zastoji in zapore na cestah zaradi snega? Spremljajte v živo.
Ne spreglejte