Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
9.16

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

cesta dež Slovenija selitev

Petek, 10. 3. 2023, 9.16

1 leto, 1 mesec

Pomagajte jim, zaradi selitve jih bo zvečer na cestah polno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

žaba plavček | K sodelovanju vabijo vse, ki bi želeli pomagati. Še posebej vabijo otroke, ki bodo tako lahko v živo spoznali dvoživke, za spomin pa bodo prejeli tudi odsevne trakove. Udeležence prosijo, naj s seboj prinesejo svetilke, oblačilo z odsevnimi trakovi, nepremočljivo obutev in oblačila ter vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke. Pri tem lahko po želji uporabljajo rokavice iz lateksa. | Foto Getty Images

K sodelovanju vabijo vse, ki bi želeli pomagati. Še posebej vabijo otroke, ki bodo tako lahko v živo spoznali dvoživke, za spomin pa bodo prejeli tudi odsevne trakove. Udeležence prosijo, naj s seboj prinesejo svetilke, oblačilo z odsevnimi trakovi, nepremočljivo obutev in oblačila ter vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke. Pri tem lahko po želji uporabljajo rokavice iz lateksa.

Foto: Getty Images

Pomladne temperature bodo v prihodnjih dneh ob deževnem vremenu prebudile dvoživke, ki se bodo v večernih urah podale na svoje poti do mrestišč. Na območju Mestne občine Kranj ob tem znova pripravljajo več akcij, s katerimi bodo žabam pomagali pri prečkanju prometnic ob deževnih marčnih večerih.

Kot so sporočili s kranjske območne enote zavoda za varstvo narave (ZRSVN) in Mestne občine Kranj, bo že to soboto in nedeljo ob deževnem vremenu med 19. in 23. uro zaprta cesta severno od Bobovških jezerc in skozi gozd ob jugozahodnem robu Brda. V prihodnjih treh tednih pa sledijo še akcije prenosa dvoživk čez cesto pod Joštom.

"S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev pomembno prispevamo k varstvu dvoživk, ki so zelo pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti. Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih," so pojasnili na kranjski območni enoti zavoda za varstvo narave.

Kot so dodali, so dvoživke tudi pomemben pokazatelj stanja narave, saj so občutljive na spremembe in zato med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Ko v naravi opazimo upad dvoživk, pomeni, da se v njej dogajajo velike spremembe, ki jih sicer še ne bi opazili. Tako velika številčnost in pestrost vrst dvoživk kažeta na dobro stanje okolja, upad pa na slabšanje.

Zavetišče Ljubljana George
Trendi Išče dom: kuža George
koala
Novice Radovedna koala zatavala na bencinsko črpalko in se poigrala z osebjem #video

Dogaja se ob deževnih dneh 

Največjo grožnjo dvoživkam predstavljata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah v času selitev na mrestišča. Dvoživke namreč zaradi svojega življenjskega kroga potrebujejo vode, kjer se razmnožujejo, in gozdove ali travnike, kjer preživijo večino življenja. Spomladi se žabe s kopnega selijo k vodam, kjer bodo odložile mrest in poskrbele za nadaljevanje vrste.

Ljudje smo dvoživkam s cestami presekali njihove ustaljene selitvene poti. V kranjski mestni občini med pomembne selitvene poti, ki jih prečka cesta, spadata cesta proti Joštu in cesta severno od Bobovških jezerc, ki se nadaljuje skozi gozd mimo Brda. Cesta severno od Bobovških jezerc in skozi gozd ob jugozahodnem robu Brda bo zato v času selitev, torej ob deževnih večerih med 19. in 23. uro, zaprta.

Pod Joštom pa bodo v prihodnjih treh tednih potekale akcije pomoči pri prečkanju cest dvoživkam ob deževnih dneh med 18. uro in 20.30. Točne dneve akcij bo Mestna občina Kranj objavljala na svoji spletni strani. Prvi mogoči datum je 14. marec, če bo deževen večer, nato pa 17. in 18. marca, če bo mokro in bodo temperature vsaj okoli pet stopinj Celzija ali višje.

Zavetišče Ljubljana Mačo
Trendi Išče dom: kuža Mačo
Liga prvakov Celje Pivovarna Laško Barcelona
Sportal Slovo od lige prvakov: Gledalci bodo uživali v predstavi
hišni ljubljenčki pes kuža
Trendi Kaj izbira hišnega ljubljenčka pove o vaši osebnosti?
Zavetišče Ljubljana Kara
Trendi Išče dom: psička Kara
Ne spreglejte