Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2024,
12.42

Osveženo pred

10 ur, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,33
kriminalna združba policija Koper

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 12.42

10 ur, 9 minut

Policisti v Kopru prijeli vodjo italijanske kriminalne združbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,33
Slovenska policija | Štiridesetletnega Italijana so s prisluškovanjem in nadzorom telefonskih pogovorov odkrili v Sloveniji. | Foto Gaja Hanuna

Štiridesetletnega Italijana so s prisluškovanjem in nadzorom telefonskih pogovorov odkrili v Sloveniji.

Foto: Gaja Hanuna

Policija v Kopru je v sodelovanju z italijanskimi organi in evropsko pravosodno agencijo Eurojust aretirala vodjo italijanske kriminalne združbe, ki se je skrival v Sloveniji. Obsojen je bil za več kaznivih dejanj, med drugim za trgovino z mamili, izsiljevanje in ugrabitev, zaradi česar mu je grozila 21-letna zaporna kazen.

"Italijanski in slovenski organi so ob podpori Eurojusta s hitrim ter usklajenim ukrepanjem v torek prijeli nevarnega zločinca, ki se je v Kopru skrival pred organi pregona," je danes sporočila evropska pravosodna agencija.

Vodja kriminalne združbe iz Kalabrije, ki je trgoval s kokainom po vsej Italiji, je februarja letos pobegnil, preden so mu izrekli kazen. Obsodili so ga na 21 let zapora. Poleg trgovanja z drogami tudi za druga kazniva dejanja, kot so rop, goljufija, poneverba, izsiljevanje, ugrabitev in nezakonito posedovanje orožja. V ločenem sodnem procesu so ga spoznali krivega kaznivih dejanj, povezanih z mafijo.

Po večmesečni preiskavi so ubežnika odkrili v Sloveniji

Za 40-letnega Italijana so po pobegu izdali državni in evropski nalog za prijetje, nato so začeli večmesečne zapletene preiskave.

Ubežnika so s prisluškovanjem in nadzorom telefonskih pogovorov naposled odkrili v Sloveniji. Takrat se je v operacijo vključil tudi Eurojust, ki je izdal evropski preiskovalni nalog (EPN) in s tem omogočil izvajanje nadzornih dejavnosti, vključno s sledenjem telefonskim pogovorom in fizičnim sledenjem.

V operaciji je poleg koprske policije in tožilstva sodelovalo več italijanskih organov, vključno s posebnim operativnim oddelkom italijanske policije in ministrstvom za notranje zadeve v Rimu.

romi kočevje
Novice Država ustanavlja enoto za izboljšanje varnosti na območjih z Romi
Ne spreglejte