SiolNET. Novice Slovenija
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po 200 letih so se vrnili v Slovenijo #video

2,55

termometer

Po več kot 200 letih se pri nas spet naseljujejo bobri. Do Mure so prišli iz Hrvaške, kjer so jih pred leti ponovno naselili. In ta podrta drevesa so posledica njihovega glodanja. Zavod za gozdove je do zdaj letno prejel le okoli deset prijav škode, zato o odstrelu še nihče ne razmišlja.

[video: 67421 / ]


Video: Planet TV

Porečje Mure pri Razkrižju zelo dobro pozna ribič Oto Smolkovič. Prva oglodana debla je tu zasledil pred sedmimi leti. "Mislil sem si, da se kdo igra z nožem in da je obrezoval drevje. Niti sanjalo se mi ni, da bi to lahko bil bober," pravi. A takšni prizori so zdaj vse pogostejši. Bobrom očitno to okolje ustreza, nekateri to celo pripisujejo čistejšim vodam, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

Drevesna skorja je za bobre hrana, z glodanjem debla pa si brusijo zobe. Podrta drevesa nato poskušajo uporabiti za zajezitev vodotokov. Na murskosoboški enoti zavoda za gozdove letno prejmejo deset prijav škode. "Približno polovico od tega na kmetijskih kulturah, polovico pa na gozdnem drevju. Lastniki prijavljajo to, ko začutijo, da škoda presega prag znosnosti, ki ga lahko prenesejo," pravi Branko Vajndorfer iz Zavoda za gozdove.

Bobri so se razširili tudi v neposredno bližino naselij. Večjo škodo poskušajo domačini preprečiti z ovijanjem dreves s plastiko. Strokovnjaki predvidevajo, da se bo ta zaščitena vrsta pri nas še naprej razmnoževala in širila, a njihovo število naravnega ravnovesja naj ne bi ogrožalo. "Ocenjujem, da vsaj v prihodnjih desetih ali več letih lova na bobra na Slovenskem zagotovo še ne bo," ocenjuje Vajndorfer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 97
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin