Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
18.05

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 26. 1. 2013, 18.05

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Žbogar: Vzdušje na Kosovu je veliko bolj pozitivno kot v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zlata lisica na mariborsko Pohorje privabi tudi številne predstavnike politike in gospodarstva. Nekaj teh pa smo lahko videli tudi na Gorenjskem, natančneje na Pokljuki.

Na Pokljuki je potekal že tradicionalni 21. smučarski tek, kjer so se diplomati in politiki preizkusili na petkilometrski progi. A tudi v pokljuškem športnem centru se niso mogli izogniti težavam na političnem parketu. Zaskrbljenosti ne skriva niti prvi predsednik vlade Lojze Peterle, ki je na Pokljuki tradicionalen gost. "Mene skrbi, kaj je ta čas v Sloveniji ključno. Če bodo zdaj podirali vlado, jo slabili, bomo izgubili tempo. Finančni svet se je že negativno odzval na to situacijo, ki ne dviga kredibilnosti in ugleda Sloveniji, denar bo za nas postal še dražji, reakcije gredo v to smer," je dejal.

Predsednik SD Igor Lukšič pa meni, da je ključno za Slovenijo to, da bi zbrala moč in ratificirala pridružitveni sporazum za pristop Hrvaške k EU. Kako resen je položaj, se zavedajo tudi v tujini. Vida Rudolf s korejskega konzulata je bila nazorna: "Mladi bi rekli štala". Erwan Fouere, veleposlanik EU v Makedoniji, je dejal, da je situacija zelo žalostna. "Slovenijo sem imel vedno sem za vzor za doseganje soglasij in sprave. Vzor, ki je zelo pomemben za tiste države, ki so v slabšem položaju, kot je Makedonija," pravi. Bolj optimističen je nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan. "Slovenija ima možnost, da se iz vsega tega izvleče," je dejal. "Vaši politiki so zelo izkušeni, tako bodo našli pot, gotovo," pa je dejal predstavnik ruskega veleposlaništva. Kljub navodilom EU, naj ne komentira političnih razmer, vodja urada EU na Kosovu Samuel Žbogar prizna, da razmere v Sloveniji niso dobre in opaža razliko s Kosovom. "Nočem delati primerjave, ker verjetno ljudem ne bo všeč, ampak vzdušje na Kosovem je dosti bolj pozitivno kot je v Sloveniji. Problemov imajo veliko več kot mi, ampak je pa neka pozitivna energija, ki daje nek up, da bo na Kosovem boljše. V Sloveniji pa je vse v redu, je pa vzdušje zelo slabo," je dejal.

Teka se je sicer udeležilo tudi veliko politikov, a nekdanji minister Janez Drobnič poudarja, da se je zbralo veliko bivših ministrov, skoraj da za eno vlado. "Upam, da se ne bo kdo spomnil, da smo kovali kakšno alternativno vlado."

Nastaja pa nova stranka, t. i. tretji blok, nad katero Lukšič ni najbolj navdušen. "To pomen razpršitev sil tudi v Sloveniji in spet nek poskus, da bi volilce prinesli okrog," je dejal.

Ne spreglejte