Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2012,
19.43

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2012, 19.43

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Z novim letom prva banka brezplačnega materinega mleka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Z novim letom naj bi končno zaživela prva banka brezplačnega materinega mleka v pomoč mamam, ki svojega novorojenca ne morejo dojiti.

Ta novica je toliko boljša, ker so študije pokazale, da umetno mleko pri novorojenčkih lahko povzroči hude zdravstvene težave - od slabokrvnosti do odpovedi ledvic, v izjemnih primerih celo najhujše - smrt.

Mami petih otrok so v času četrte nosečnosti odkrili raka. Zaradi kemoterapije svojega novorojenčka ni smela dojiti. "Če bi pa takrat bile pri nas banke z maminim mlekom, kot so že ponekod po svetu, bi gotovo izbrala to možnosti in bi raje tudi kupila to mleko namesto umetnega," je povedala za Planet TV.

Mlečna banka je za zdaj še v ustanavljanju.

Ker je mlečna formula lahko smrtno nevarna, je tudi mamica iz Ljubljane občasno podojila dvojčka svoje sestre. Sorodnica bolne mame petih otrok pa je med družinskimi srečanji podojila še njenega dojenčka. "Vse tisto malo, kar je lahko dobil, je dobil pri njej … tega zdravega mleka," je povedala.

Stroka temu vseeno nasprotuje, banka pa bo zagotavljala varnost. Idejna vodja mlečne banke Andreja Domjan Arnšek je povedala, da bo banka vse mamice testirala na nevarne viruse in bakterije in zagotavljala varno mleko.

Po Evropi sicer obratuje 186 mlečnih bank. In čeprav se je pri nas ideja porodila že pred osmimi leti, se je do danes zatikalo predvsem pri financiranju in pridobivanju prostorov.

Ne spreglejte