Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
17.16

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 26. 1. 2013, 17.16

8 let, 6 mesecev

Planet TV: Poslanci lahko še vedno nenamensko trošijo denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko sta bila Janez Janša in Zoran Janković deležna številnih pozivov k odstopu, pa poslanci še vedno lahko nenamensko trošijo denar.

Vladni krizi, ki jo je sprožilo poročilo protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju Janeza Janše in Zorana Jankovića še vedno ni videti konca. Medtem ko sta bila prvaka največjih parlamentarnih strank deležna številnih pozivov k odstopu, pa poslanci še vedno lahko nenamensko trošijo denar.

Dodatek za delo z volivci na terenu, ki ga poslanci prejemajo kot pavšal poleg plače, znaša med 200 in 600 evrov mesečno. Kako so ta sredstva porabljena pa ne nadzira nihče. Podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije Rok Prapotnik pravi, da sedanji sistem omogoča, da denar dobijo v naprej brez da bi izkazali, da so ga namensko porabili. Iz tega naslova je bilo v letu 2011 poslancem na zasebne račune nakazanih 747.175 evrov, lani do oktobra pa 641.055 evrov. Komisija je zato DZ-ju priporočila, tako Praprotnik, da bi bilo najbolje, če bi poslancem dali možnost, da na podlagi predloženih računov dobijo ta sredstva povrnjena, v kolikor so stroški res nastali. O tem, kako zagotoviti večjo transparentnost, bo odločal kolegij predsednika državnega zbora, a bo zaradi vladne krize na rešitev očitno treba še čakati. Dosedanji predsednik DZ Gregor Virant je dejal, da je že kot predsednik parlamenta sprožil oz. dal predlog, kako bi to rešili, vendar pa tega vprašanja zdaj en bo reševal on. Medtem ko v SDS-u morebitnih rešitev še ne komentirajo, pa se v Pozitivni Sloveniji s protikorupcijsko komisijo strinjajo. Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer meni, da bi bilo nekaj treba narediti. Druga kategorija so sredstva za strokovno pomoč, ki jih iz proračuna prejemajo poslanske skupine, vendar le če z nekom sklenejo svetovalno pogodbo ali nekoga zaposlijo v poslanski skupini. Ker tudi tu ni ustreznega nadzora, pa prav tako obstaja tveganje, da gre dejansko za prikrito financiranje strank, še opozarjajo v protikorupcijski komisiji.

Ne spreglejte