Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2013,
20.21

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2013, 20.21

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Avtoprevozniki pogosto vozijo brez zakonsko določenega postanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi hude konkurence na trgu in pritiskov, da tovor čim prej prispe na cilj, avtoprevozniki vozijo brez upoštevanja zakonsko določenega postanka.

Po sledi zgodbe, s katero je ekipa Planet TV razkrila suženjske razmere, v katere v pehanju za dobičkom voznike tovornjakov silijo njihovi lastniki, je Lucija Breznik Legiša, ki že mesec dni spremlja neživljenjski vsakdan voznikov tovornjakov, dan preživela z inšpektorjem za cestni promet.

Naključno izbrano vozilo pripeljejo na prostor za pregled. Pri prvem pregledu inšpektor opazi počeno vetrobransko steklo. Diagnostična naprava pokaže še hujše nepravilnosti. Napajanje tahografa je izključeno, dvakrat pa je napaka na senzorju hitrosti vozila.

Napredna tehnologija omogoča inšpektorjem natančen vpogled v vožnjo voznika zadnjih 28 dni. "V konkretnem primeru je bil na vozilu dodatni dajalec impulzov. To pomeni, da je voznik z daljinskim upravljavcem manipuliral in prilagajal podatke," je dejal inšpektor za cestni promet Nenad Kaplarevič.

A kljub vsem napravam za odkrivanje nepravilnosti se število kršitev ni zmanjšalo. "Največ kršitev na terenu je s področja t. i. socialne zakonodaje, to pomeni, kadar kontroliramo čas trajanja vožnje, odmore in počitke voznikov," pa je povedal v. d. direktorja Inšpekcije za cestni promet Ervin Tomšič.

Inšpektorski nadzor opravljajo tudi na podlagi anonimnih prijav. "Prijav je vedno več, kar pomeni, da se vozniki zavedajo, da večkratne ali hujše kršitve časov trajanja vožnje vodijo k preutrujenosti," je še dodal Tomšič.

Kazni za voznike, ki se ne držijo predpisanega odmora, so razmeroma nizke – med 40 in 600 evri. Zato ne čudi dejstvo, da vozniki, ki so v neprestani bitki s časom, kršijo predpise in s tem ogrožajo svoje zdravje in varnost vseh udeležencev v cestnem prometu.

Ne spreglejte