Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 12.10

8 let

Pahor se je pogovarjal z Janšo in Jelinčičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najverjetnejši mandatar, predsednik SD Borut Pahor, se je z Janezom Janšo in Zmagom Jelinčičem pogovarjal o sodelovanju pri projektih nacionalnega pomena v prihodnjem mandatu.

V zunanji politiki so zadeve, ki so nacionalnega pomena, urejanje odnosov s Hrvaško, v domači pa strukturne reforme in zaključek projekta, ki zadeva polpreteklo zgodovino. Pahor: Slovenija je velika, če je enotna Pahor poudarja, da je "Slovenija velika, če je enotna". Kot pravi, so med strankami prav gotovo razlike, "a ko gre za velike in dolgoročne stvari, moramo strniti vrste, presegati te razlike in iskati kompromise". Oba pogovora je zato označil kot zelo iskrena in poudaril, da "kar koli se bo zgodilo, nista bila odveč".

Nič o veliki koaliciji

Pahor se je Jelinčičem in Janšo pogovarjal o sodelovanju pri nekaterih vprašanjih. Gre predvsem za odnose s Hrvaško, regionalno politiko - predvsem morebitno ustanovitev pokrajin -, strukturne reforme in vojne zakone.

Pahor je po kosilu z Janšo za Pop tv dejal, da se o veliki koaliciji z Janezom Janšo ni pogovarjal.

"SNS bo ostala na svojih stališčih kot konstruktivna opozicija" Predsednik SNS je po pogovoru s Pahorjem poudaril, da bo stranka ostala na svojih stališčih kot konstruktivna opozicija. Napoveduje, da bodo pri novi vladi podpirali vse tisto, kar je dobro za državo in državljane, od nje pa pričakujejo "benevolenco" pri predlogih SNS, za katere bo vlada sodila, da so primerni.

Sledi tudi pogovor z Golobičem, Kresalovo in Erjavcem Glede dinamike pri sestavljanju koalicije je Pahor napovedal, da se bo popoldan po telefonu ločeno pogovarjal s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem in predsednico LDS Katarino Kresal, verjetno pa tudi s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem.

V SD sicer pospešeno pripravljajo osnutek koalicijske pogodbe, pa tudi v ostalih morebitnih koalicijskih strankah pripravljajo stališča, povezana z njihovimi programskimi ambicijami. Pahor si želi, da bi v prvi polovici prihodnjega tedna prišlo do sestanka, na katerem bi obravnavali predlog koalicijske pogodbe. V drugi polovici tedna pa bi predlog pogodbe že obravnavali organi strank.

O morebitnem sodelovanju s SLS se morajo odločiti organi stranke Glede morebitnega koalicijskega sodelovanja s SLS pa Pahor poudarja, da se morajo za to odločiti organi te stranke. V Zaresu, LDS in DeSUS so namreč izrazili pripravljenost, da iz neformalnih pogovorov o sestavi koalicije preidejo v formalne. Pahor ob tem še pouadarja, da je popotnica za dobro delo vlade enakopravno sodelovanje vseh v koaliciji.

Ne spreglejte