Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2011,
16.03

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor poslanska vprašanja vlada

Torek, 21. 6. 2011, 16.03

4 leta, 4 mesece

Pahor: Obeta se nam mirnejše morje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Dolžnost predsednika vlade bom opravljal toliko časa, kolikor časa bom imel zaupanje državnega zbora in kolikor časa bom prepričan, da to delo opravljam v dobro večine državljanov."

To je premier Borut Pahor dejal v odgovoru na poslansko vprašanje glede tega, kako si predstavlja nadaljnje delo vlade. Pahor je namreč prepričan, da je vlada še vedno reformno sposobna, problem pa se mu zdi sistem "s katerim vsak, ki se ne strinja s tem, da spreminjamo stvari, lahko z referendumom prepreči uveljavitev zakona". Po Pahorjevih besedah mnogi menijo, da je za zavrnitev zakonov na referendumu kriva nepopularnost vlade, a sam meni, da temu ni tako. Kot je prepričan, je namreč referendum običajno priložnost "za tiste, ki povedo, da se z nečim ne strinjajo". "Vsem nam bo čez čas žal" Pahorju je zelo žal, da pokojninska reforma na referendumu ni uspela, prav tako pa meni, da "nam bo vsem čez čas žal". Vzrok za zavrnitve pa zanj ni neusklajenost s socialnimi partnerji, saj, kot je pojasnil, je bil zakon o preprečevanju dela na črno usklajen, a kljub temu zavrnjen. Pahor zato meni, da so ljudje jezni na vlado in na parlament, da so o teh zadevah morali odločati sami, saj on ne vidi razlogov, da bi vsakokrat ljudi spraševali za mnenje.

Kljub temu pa je Pahor prepričan, da padec pokojninske reforme ni prinesel politične krize, zato bo vlada do konca mandata, če bo imela zadostno podporo, izvedla vse, kar je potrebno za nadaljevanje gospodarskega okrevanja, padanja stopnje brezposelnosti in za pospešitev izvoza tudi na trge, kjer doslej Slovenija ni bila prisotna.

"Kot kapitan se nikoli ne umikam z ladje" "Zlasti moji tesnejši sodelavci vedo, da se kot kapitan nikoli ne umikam z ladje, ki bi se utegnila potapljati," je ob tem dejal Pahor in nadaljeval, da poskuša trdno voditi barko skozi najbolj nevihtne vode. Hkrati verjame, da se nam, "če ne bo prišlo do novih neviht, tokrat z vzhoda, obeta mirnejše morje". Zato po Pahorjevih besedah "ni nobenih razlogov, da bi videli več lukenj v barki, kot jih je". Po njegovih besedah namreč luknje so in skozi njih še vedno vdira voda, vendar so že obvladljive.

Vladna barka, tako Pahor, pluje v smeri konvoja tistih držav v evro coni in Evropski uniji, ki gredo v varno pristanišče, naloga vlade pri tem pa je, da "varno prepeljemo vse potnike čez to razburkano morje".

Ne spreglejte