Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
19.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 19.50

8 let, 5 mesecev

Pahor: Gre za to, ali bo prevladal razum ali pa nasilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Planet TV se je odvilo soočenje kandidatov v drugem krogu prihajajočih predsedniških volitev, Boruta Pahorja in Danila Türka.

Najprej sta predsedniška kandidata komentirala aktualno dogajanje v Mariboru, kjer se je danes odvil najmnožičnejši protestni shod proti županu Francu Kanglerju.

Borut Pahor je dejal, da gre za Maribor in nas vse. "Gre za to, ali bo prevladal razum ali bo prevladalo nasilje. Kdor ima možnost, naj te zadeve uredi," je poudaril in dodal, da "če bo Kangler odšel zaradi nasilja, se bodo pred mestnimi hišami, pred parlamentom in vlado začeli zbirati tisti, ki so proti tistim, ki so na položaju."

Aktualni predsednik Danilo Türk pa je dejal, da je večkrat pozval k reševanju težav v Mariboru. Dejal je, da je pozval župana in tudi mestni svet, da se čim prej sestanejo in se o zadevi pogovorijo. Prepričan je, da mestni svet mora nastopiti in rešiti položaj. "Bil bi za to, da se čim bolj umirimo, da se naredi vse, da zmanjšamo napetost," je dejal Türk.

Bosta povezovala ali delila? Na vprašanje, ali bosta povezovala ali delila, pa je Türk odgovoril, da mora predsednik vsekakor ravnati po svoji vesti, po ustavi, za blaginjo države. Kot pravi, je to tisto, kar je do zdaj počel in kar bo nadaljeval. Iskal je dialog v vseh situacijah, razmere za nekatere rešitve pa so dozorele. Bližamo se razmeram, ko bomo projekt za projektom lažje napredovali. Mora biti jasno, da ne gre za ideološki dialog, temveč o zelo konkretnih in za prihodnost naravnanih temah, je dejal Türk.

Pahor pa meni, da predsednik skrbi za složnost med ljudmi, zlasti tam, kjer lahko zaustavi plaz neke nestrpnosti. "Predsednik lahko stori nekaj, kar parlament in vlada ne moreta. Če bi med ljudmi vladalo več upanja, bi bilo morda v Mariboru danes mirneje. Zato se zavzemam, da bo tudi predsednik novo poglavje slovenske prihodnosti," je odgovoril Pahor.

Sodelovanje s Pahorjevo in zdajšnjo vlado Türk je o sodelovanju s Pahorjevo vlado dejal, da je bilo to sodelovanje prvi dve leti gladko, potem pa so se stvari začele kopičit. Kriza se je tako poglabljala in odnos je postal kritičen. Z zdajšnjo vlado pa so se pogovorili o tekočih problemih, Türk pa je predlagal svoj pogled na rešitve. Z zdajšnjo vlado pa je, kot je dejal, začel bolj razumevajoče, pri čemer se je sodelovanje v nekaterih pogledih posrečilo, v drugih manj.

O Pahorju kot predsedniku vlade pa je Türk dejal, da je imel Pahor škarje in platno v rokah. Ko zdaj govori o svojih napakah, bi moral sebi postaviti vprašanje: ali je predsedniška funkcija popravni izpit za neuspeh pri vodenju vlade, je dejal Türk. Meni tudi, da mora vlada ves čas vedeti, da je zamenljiva. Ko bo vlada to razumela, bo k reševanju problemov pristopala tako, da bo iskala konsenz, še meni Türk.

Pahor Türku predlaga, naj kandidira za predsednika vlade Pahor pa je dejal, da predsednik Türk ne kandidira za predsednika vlade, ampak za predsednika republike. Türku predlaga, naj kandidira za predsednika vlade.

Na vprašanje, kako je mogoče, da o usodi ljudi odločajo ljudje, ki so obsojeni, pa Türk odgovarja, da bi v naši zakonodaji potrebovali izboljšave, ki bi dale večje osnove za zamenjavo ljudi, ki so moralno ali pravno naredili nekaj, kar pomeni kršitev zakonov. Ampak tukaj imamo najprej vprašanje morale in politične kulture, pravi Türk. Nihče ne more biti moralen namesto drugega, še meni Türk. Je pa za to, da bi ljudje, ki so spoznani za problematične v pravnem smislu, to razumeli tudi pri delovanju v politiki.

Pahor se strinja s Türkom, da nihče ne more biti moralen namesto drugega. "Priča smo eroziji zaupanja v pravno državo."

Ne spreglejte