Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
6.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor vlada

Četrtek, 14. 2. 2013, 6.58

8 let

Pahor: Doseženo je soglasje o treh pomembnih temah (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Voditelji parlamentarnih strank so dosegli soglasje o vprašanjih referendumske ureditve, ratifikacije pristopa Hrvaške k EU in o reformi trga dela, je po sestanku dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju predsednikov parlamentarnih strank na novinarsko vprašanje o reševanju politične krize dejal, da je tudi današnje srečanje omogočilo usklajevanje stališč v času, ko politična kriza poglablja nezaupanje. Predsedniki, ki si iskreno prizadevajo za dogovor o referendumu Glede vsebine soglasja o treh pomembnih temah je dejal, da so se stranke uskladile o nadaljevanju postopka za spremembo ustave na področju referendumske zakonodaje. Voditelji strank se bodo zavzemali za oblikovanje predloga ustavnega zakona, ki bo sledil sklepom sprejetih na prejšnji seji DZ-ja. "To pomeni, da si bodo glede morebitnih posamičnih razlik pri konkretnih opredelitvah iskreno prizadevali za uskladitev, ki bo omogočila dvotretjinsko podporo poslank in poslancev državnega zbora," je vsebino prvega sklepa navedel Pahor. Predsedniki, ki bodo podprli hrvaško ratifikacijo ob dogovoru o LB Glede ratifikacije pogodbe o pristopu Hrvaške k EU so se vodje parlamentarnih strank zavezali k pravočasni ratifikaciji, s katero bi Hrvaška postala članica EU s prvim julijem 2013. Pogoj za to je sprejetje dogovora s Hrvaško glede ljubljanske banke, skladno s prilogo C sporazuma o vprašanjih nasledstva.

Predsedniki, ki podpirajo s socialnimi partnerji usklajen trg dela V skladu s tretjim sklepom pa se bodo predsedniki strank zavzeli za sprejem zakona o delovnih razmerjih in novele zakona o urejanju trga dela. V parlamentarno proceduri bodo vloženi le tisti amandmaji, ki bodo usklajeni z vsemi socialnimi partnerji, so se še dogovorili na sestanku.

Predsednik, ki ne želi posegati v pristojnost strank Glede reševanja politične krize je Pahor dejal, da kot predsednik republike ne želi posegati v dolžnosti in pravice političnih strank, da pa lahko s svojim ravnanjem prispeva k temu, da se stranke dogovorijo o za državo in ljudi pomembnih političnih vprašanjih, o katerih dogovor brez njegovega posredovanja morda ne bi bil mogoč. Pahor tudi povedal, da želi biti v primeru, da bi prišlo do padca vlade in oblikovanja alternative, nevtralen.

Predsednik, ki ga skrbi nestrpnost Pahor je ob omenjenih dogovorih opozoril še na strpnost, ki naj krepi politično kulturo. Stranke so se po besedah Pahorja dogovorile tudi, da se bodo vzdržale izjav, ki bi lahko vzbujale medsebojno nestrpnost in nezaupanje.

Predsednik, ki prenaša dobro sporočilo Vsi omenjeni dogovori so po besedah Pahorja v času, ko je Slovenijo poleg gospodarske in finančne zajela tudi politična kriza, dobro sporočilo ljudem, da lahko kljub vsem razlikam in poglabljanju nezaupanja, pride do dogovora med parlamentarnimi strankami. Dogovor po besedah Pahorja sicer ne rešuje krize, omogoča pa, "da se ta ne poglobi do razsežnosti, ki bi ogrožale interese države".

"Današnji dogodek bo zagotovo medijsko odmeven" Janša je še pred srečanjem dejal, da je SDS je že lani ponudila predloge za deblokado slovenskega političnega prostora, ki vsebuje tudi predlog predčasnih volitev, pa je pred srečanjem predsednikov strank s predsednikom Pahorjem dejal Janez Janša. "Današnji dogodek bo zagotovo medijsko odmeven, upajmo, da bo od tega tudi kaj koristi," je dodal.

Predsednik DL Gregor Virant pa je pred srečanjem v odzivu na včerajšnjo Janševo izjavo o "virantovanju" dejal: "Takšne opazke več povejo o tistem, ki jih izreče, kot o tistem, proti kateremu so usmerjene. Ta izraz spominja na kurentovanje, ki prežene zimo in prinese pomlad. To je simbol spopadanja dobrega z zlim in običajno dobro na koncu zmaga."

Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da bo njegova stranka vse poteze presojala skozi izhodišče tega, ali lahko pride do predčasnih volitev. Tako je odgovoril tudi na novinarsko špekulacijo, da naj bi novi mandatar postal Virant. Žerjav se čudi burnim odzivom na odločitev, da SLS projektne vlade ne podpre, in ocenjuje, da je za rušenje Janševe vlade dovolj glasov.

Sicer pa gospodarski minister pričakuje, da bo konstruktivna nezaupnica vložena že na naslednji seji DZ in to ne glede na to, kakšen bo dogovor med strankami. SLS bo o podpori nezaupnici odločala, ko bo predlog o novem mandatarju vložen.

"V vsakem primeru potrebujemo močno in trdno vlado" Po besedah predsednika SD Igorja Lukšič je treba naprej rešiti vprašanje hrvaške pristopne pogodbe, reforme trga dela in sprememb referendumske ureditve, nato pa se lahko posvetijo iskanju nove večine, ki bi pripeljala do čim krajše poti do močne in trdne vlade. Do te bi lahko po besedah Lukšiča prišli bodisi s konstruktivno nezaupnico, bodisi s predčasnimi volitvami. "V vsakem primeru potrebujemo močno in trdno vlado, ki bo imela mandat vsaj dve ali tri leta, če ne celo štiri, in bo znala stvari postaviti na svojo mesto," je dejal.

Na vprašanje, ali bi lahko do predčasnih volitev prišli tudi preko t. i. slamnatega mandatarja, to vlogo pa bi prevzel Gregor Virant, Lukšič odgovarja, da je na potezi predvsem PS, ki je na volitvah dobila največ glasov. Tako mora mandatarja naprej predlagati ta stranka, če tega ne more narediti, pa mora po besedah Lukšiča to povedati. "Potem pa gre vrsta naprej," je dejal. Zamrznitev Zorana Jankovića kot predsednika PS pa vidi kot "piarovski trik" za to, da bi "breme začasno zamrznili". "To pa ni politika," ocenjuje.

Erjavec na vprašanja o podpori Virantu kot mandatarju ne odgovarja, saj da je neresno Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da na vprašanja o podpori Virantu kot mandatarju ne odgovarja, saj da je neresno. Po njegovem mnenju bi bilo dobro, če bi stranke, ki ne podpirajo več te vlade, dosegle dogovor o konstruktivni nezaupnici in predlagale mandatarja, vrednega zaupanja, ki bi jih lahko popeljal iz krize. Zavzema se za oblikovanje projektne vlade. Erjavec prav tako ne izključuje možnosti, ki jo izpostavlja SD, to je, naj PS zamenja predsednika stranke in naj novi predsednik prevzame mandatarstvo.

Začasna vodja PS Alenka Bratušek je ponovila, da so v PS še vedno pripravljeni na pogovore in iskanje rešitev. Se jim je pa zdel predlog, da bi bil mandatar Miro Cerar, optimalen. "Tisti, ki zavračajo take predloge, bodo morali povedati, kaj so njihove rešitve. Po njihovi oceni situacija v Sloveniji očitno še ni dovolj težka in da še imamo čas za določena preigravanja," je dejala.

"Pustimo času čas" Na vprašanje, ali bi mandatar lahko bil Virant, je odgovorila le z besedami, da so to špekulacije "z vsemi, od slamnatih mandatarjev naprej". "Pustimo času čas," je še dodala.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je pred sestankom dejala le, da verjame, da bo Pahor dal danes nasvet, naj se pogovarjamo in naj bomo konstruktivni. V tem povezovalnem smislu razume tudi njegovo vlogo in nasvete.

Ne spreglejte