Torek,
1. 10. 2024,
16.25

Osveženo pred

23 ur, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

nevarnost motnja Varna vožnja Agencija za varnost prometa

Torek, 1. 10. 2024, 16.25

23 ur, 11 minut

Osredotočenost na vožnjo je ključ do varne udeležbe v prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
motnje med vožnjo | Največ, kar lahko naredimo, je, da se opomnimo, da je sodobno življenje polno motenj in da nobena od njih ni tako pomembna, da bi spravljali v nevarnost sebe, svoje sopotnike ali druge udeležence v prometu. | Foto AVP

Največ, kar lahko naredimo, je, da se opomnimo, da je sodobno življenje polno motenj in da nobena od njih ni tako pomembna, da bi spravljali v nevarnost sebe, svoje sopotnike ali druge udeležence v prometu.

Foto: AVP

Se sploh zavedamo posledic SMS-sporočila med vožnjo? Že če voznik zgolj telefonira, kaj šele pošilja sporočila ali preverja družbena omrežja, vsaka od teh dejavnosti odvrne pogled s ceste, roke z volana in misli od vožnje. Raziskave kažejo, da vozniki med pisanjem SMS-sporočil povprečno pet sekund ne gledajo na cesto, kar pri hitrosti 60 kilometrov na uro pomeni prevoženih 83 metrov brez nadzora nad vozilom. Na avtocesti pri hitrosti 130 kilometrov na uro je ta razdalja več kot 180 metrov – kot bi skoraj dve dolžini nogometnega igrišča vozili z zaprtimi očmi, opozarjajo na državni agenciji za varnost prometa.

V prometu pa še zdaleč ni edini moteči dejavnik uporaba mobilnega telefona, ampak tudi druge aktivnosti, ki odvračajo pozornost voznika. Denimo nastavitve multimedijskih naprav in asistenčnih sistemov v vozilu, prehranjevanje, ukvarjanje s potniki ali celo čustveno stanje voznika.

Zavedati se moramo, da tudi prostoročna uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost, saj pogovor zahteva miselno pozornost, kar vpliva na sposobnost hitrega odzivanja na prometne situacije, poudarjajo na agenciji.

Mont Blanc predor
Novice Predor zaprli zaradi vožnje v napačno smer, druga voznica pred zaprtim predorom obrnila in tudi ona zapeljala v napačno smer

Že iskanje radijske postaje je lahko nevarno

Poleg nespametnega pisanja SMS-sporočil med vožnjo so lahko izjemno nevarne tudi druge aktivnosti. Zasloni v sodobnih avtomobilih namreč omogočajo dostop do številni funkcij, kot so navigacija, radio, klimatska naprava, nastavitve voznih programov in asistenčnih sistemov, ki zahtevajo pozornost in pogosto preusmeritev pogleda s ceste.

Voznik, ki med vožnjo nastavlja radijsko postajo, lahko prevozi več kot 28 metrov, ne da bi v resnici vedel, kaj se dogaja na cesti. Na avtocesti ta razdalja znaša več kot 70 metrov.

Vse želene nastavitve in prilagoditve moramo nujno urediti že pred vožnjo ali pa se, če je to nujno potrebno, varno ustaviti!

motnje med vožnjo | Foto: AVP Foto: AVP Pogovori s sopotniki, zlasti čustveno nabiti – prepir ali smeh–, lahko hitro odvrnejo voznikovo pozornost, ravno tako jokajoči otroci in nemirni hišni ljubljenčki v avtomobilu. 

Če so v vozilu otroci, naj odrasla oseba skrbi zanje ali pa si omislite varnostne asistenčne sisteme, ki zmanjšajo potrebo po stalni neposredni pozornosti voznika.        

Preprečimo "mikrospanje" med vožnjo

Utrujen voznik se bo težko hitro in pravilno odzival, njegov reakcijski čas je daljši. Povečana je tudi verjetnost "mikrospanja" – kratkega obdobja, ko voznik za nekaj sekund zapre oči (ali pa tudi ne) in izgubi pozornost. Počitek pred vožnjo in redni postanki so nadvse pomembni.

Jezni, žalostni ali preveč vznemirjeni vozniki imajo zmanjšano sposobnost nadzora nad vozilom. Čustveno razburjenje lahko vodi v impulzivne odločitve, ki povečajo tveganje za nevarne situacije, zato je v takšnem položaju bolje preložiti vožnjo, dokler se ne umirimo.

Tudi uživanje hrane in pijače med vožnjo odvrača pozornost od ceste. Z vsakim iskanjem prigrizka ali pijače v osrednji konzoli voznik tvega izgubo nadzora nad vozilom.

Rešitve za zmanjšanje motenj med vožnjo

  • Zavežimo se, da se med vožnjo ne bomo odzvali na telefon, k čemur spodbudimo tudi svoje domače.
  • Prilagodimo nastavitve pred vožnjo.
  • Uporabljajmo gumbe na volanu.
  • Vzemimo si redne odmore.
  • Ne motimo voznika.
  • Kot voznik se večkrat vprašajmo, kako smo prevozili zadnji kilometer. Kakšen je bil prometni znak, ki smo ga nazadnje opazili?

Vožnja
Avtomoto Vozite v natikačih ali bosi? To vas lahko drago stane.
Dejavniki tveganja:

- Pomanjkanje spanja – z manj kot petimi urami spanca za 4,5-krat povečamo tveganje za nesrečo.

- Monotone ceste – na takšnih poteh so redne prekinitve vožnje in razgibavanje še pomembnejši.

- Dehidracija – pomanjkanje tekočine vpliva na koncentracijo in zmanjšuje sposobnost hitrega odločanja.

- Temperatura v vozilu – od previsoke lahko postanemo utrujeni ali zaspani, pri prenizki pa so upočasnjene naše reakcije. Pavšalno pravilo je, da naj bi bila poleti temperatura v notranjosti vozila največ sedem stopinj nižja od zunanje.
Continental_2
Avtomoto K varnosti na cesti lahko prispevamo predvsem sami
Avtomoto Za večjo varnost v prometu s pomočjo silhuet policistov
prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola, alkotest
Novice Šokantni podatki, koliko ljudi v Sloveniji vozi pod vplivom drog