Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
15.29

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 15.29

8 let, 2 meseca

Ombudsman proti spremembam zakona o odvetništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V uradu varuha za človekove pravice so se odzvali na predlog novele zakona o odvetništvu, ki predvideva, v okviru sprememb disciplinskega postopka, tudi večje vključevanje varuha v postopek.

Tem spremembam, kot so zapisali v sporočilu za javnost, nasprotujejo, saj ne upoštevajo ustavne vloge varuha. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik se je odzvala na predlog novele zakona o odvetništvu, ki so ga na urad varuha poslali z ministrstva za pravosodje. Ob tem so ministrstvo opozorili, da je čas, namenjen za posredovanje pripomb pred obravnavo na vladi, odločno prekratek, da bi omogočil temeljito preučitev gradiva in pripravo ustrezno argumentiranih stališč. Varuh pričakuje, da bo v skladu s priporočili vlade omogočena ustrezna razprava o tem predlogu zakona, saj ni mogoče zanikati, da zakon o odvetništvu zadeva poleg odvetnikov tudi širok krog državljanov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Odločno nasprotujejo, "saj ne upoštevajo ustavne vloge varuha človekovih pravic"

Zaradi kratkega časa so se tako, kot pojasnjujejo, omejili le na predlagane spremembe določil o disciplinski odgovornosti odvetnikov, odvetniških pripravnikov in odvetniških kandidatov, ki predvidevajo vključevanje varuha človekovih pravic v postopek imenovanja članov oziroma predstavnikov disciplinskih organov. Poleg tega se določa možnost uvedbe disciplinskega postopka tudi na predlog varuha človekovih pravic, ki ima tudi možnost vložitve pritožbe zoper odločitve disciplinskih komisij.

Navedenim predlaganim spremembam, ko so zapisali, odločno nasprotujejo, "saj ne upoštevajo ustavne vloge varuha človekovih pravic, kot jo opredeljuje 159. člen ustave". Njegova ustavna funkcija je, po pojasnilu, varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin posameznikov ravno v razmerju do državnih organov, organov lokalne skupnosti in nosilcev javnih pooblastil.

"Odvetništvo kot del pravosodja je samostojna in neodvisna služba"

Zato varuh človekovih pravic ne sodi ne v izvršilno, ne v sodno in ne v zakonodajno vejo oblasti, menijo v uradu varuha. Predlagane rešitve, ki se nanašajo na varuha, tako po njihovem presegajo ustavni okvir njegovega delovanja, saj ne more razširiti obsega svojega delovanja na organe ali posameznike, ki niso zajeti v 159. členu ustave. "Odvetništvo kot del pravosodja je samostojna in neodvisna služba in ker odvetniki ne morejo biti nosilci javnih pooblastil, vključevanje ombudsmana v obravnavanje njihove disciplinske odgovornosti ne more biti v njegovi pristojnosti," še piše v sporočilu za javnost.

V uradu varuha menijo tudi, da posega predlagana pravna ureditev disciplinske odgovornosti odvetnikov tudi v neodvisnost in nepristranskost varuha, saj naj bi bil s tem udeležen pri odločanju organov, katere v skladu s svojo ustavno vlogo lahko tudi nadzira. Pri tem ni pomembna sama nepristranskost, pač pa tudi videz nepristranskosti, so poudarili v uradu varuha. Zato varuh po njihovem "ne more in ne sme sodelovati v postopkih, ki bi jih kasneje lahko obravnaval na podlagi pobud prizadetih državljanov," so zaključili.

Ministrstvu so zato predlagali, da v skladu s tem predlog zakona popravi in o novem predlogu zagotovi ustrezno razpravo.

Ne spreglejte