Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
13.58

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Natisni članek

OECD

Sreda, 13. 6. 2018, 13.58

5 let, 10 mesecev

OECD Sloveniji predlaga celovito davčno reformo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

OECD | Foto STA

Foto: STA

Slovenija po ugotovitvah OECD potrebuje celovito davčno reformo, s katero se bo pripravila na staranje prebivalstva. Stroški za pokojninski sistem, zdravstveni sistem in dolgoročno oskrbo se bodo namreč že v nekaj desetletjih zelo povečali, zato se je treba začeti pripravljati, da bodo ljudje v Sloveniji delali dlje.

"Da bi se Slovenija pripravila na staranje prebivalstva, so ukrepi res nujni," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril Bert Brys iz centra za davčno politiko in administracijo pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OEDC).

Tako so strokovnjaki iz OECD ugotovili po temeljitem pregledu širše politike obremenitve dela v Sloveniji, ki so ga naredili po naročilu slovenske vlade. Ob tem so predlagali tudi vrsto možnih ukrepov, vendar je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, poudarila, da še ne gre za nobene odločitve.

Mateja Vraničar Erman | Foto: STA , Foto: STA ,

"Govorimo le o predlogih. Nadaljevali bomo pogovore s strokovno javnostjo in socialnimi partnerji, končne odločitve pa bodo prepuščene prihodnji vladi," je dejala.

OECD predlagal znižanje prispevkov za socialno varnost

In kaj predlaga OECD? "Prispevki za zaposlene za socialno varnost naj se znižajo," je dejal Brys. V Sloveniji namreč zaposleni plačujejo zelo visoke prispevke za socialno varnost, je pojasnil in predlagal, naj se izpad prihodkov zaradi njihovega znižanja nadomesti s spremembami pri dohodnini, davkom na nepremičnine in morda tudi razširitvijo osnove za davek na dodano vrednost.

Janez Drnovšek
Novice "Drnovšek je leta 1992 med žive vrnil Janeza Janšo"

Ko so v OECD sešteli prispevke za socialno varnost in dohodnino, kot veljajo v Sloveniji, so dobili zelo visoko obdavčitev dohodkov iz dela. "Priporočamo, da jih zmanjšate, da bo delo bolj privlačno za ljudi in bodo dlje ostali na trgu dela," je dejal Brys.

Napovedani stroški za pokojninski sistem, zdravstveni sistem in dolgoročno oskrbo se bodo namreč v prihodnjih letih zelo povečali. Danes predstavljajo 18 odstotkov BDP, do leta 2040 se bodo povečali za šest odstotnih točk, do leta 2050 še za devet odstotnih točk. Poleg tega se bo število delovno aktivnih zmanjševalo, Slovenija se mora zato začeti pripravljati, da bodo ljudje delali dlje. "Ljudje morajo delati dlje," je bil odločen Brys.

Slovenija bi imela od celovite davčne reforme po Brysovih besedah velike koristi. "Obdavčitev dela je pri vas zelo visoka, zato je veliko priložnosti, da naredite delo bolj privlačno, povečate pravičnost davčnega sistema ter pripravite Slovenijo na staranje prebivalstva," je dejal. Do leta 2040 bo 30 odstotkov prebivalstva Slovenije starejšega od 65 let, do leta 2050 se bo njihovo število povečalo celo na 630.000.

Ne spreglejte