Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
15.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 15.19

8 let, 5 mesecev

Odvetniške tarife bo določal državni zbor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
DZ je s 43 glasovi za in 26 proti sprejel zakon o odvetniški tarifi, s katerim bo odvetniške tarife namesto odvetniške zbornice določal državni zbor.

Razlog za sprejem novega zakona o odvetniški tarifi je po navedbah predlagateljev predvsem v določitvi takšnega sistema nagrajevanja odvetniških storitev, ki bo odvetnike in stranke spodbujal k čim hitrejši rešitvi spora. Določal bo namreč le eno nagrado za postopek, eno nagrado za narok in posebno nagrado za sporazum. Šturm: Zakon spodbuja odvetnike k hitrejši rešitvi spora Sistem nagrajevanja odvetniških storitev po novem zakonu o odvetniški tarifi bo odvetnike spodbujal k čim hitrejši rešitvi spora, je danes dejal pravosodni minister Lovro Šturm. Stranke bodo po novem že na začetku vedele, koliko bodo morale plačati za odvetniške storitve, saj nagrade ne bodo odvisne od števila vlog in narokov, je prepričan Šturm. Zakon poleg tega po ministrovo dopušča, da stranka in odvetnik skleneta dogovor glede višine nagrade in s tem izključita nagrajevanje po zakonu.

Sprejeta novela zakona o javnih uslužbencih Poslanci so z 42 glasovi za in tremi proti sprejeli tudi novelo zakona o javnih uslužbencih. Glavna sprememba, ki jo prinaša novela zakona o javnih uslužbencih, je po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta ukinitev strokovnih izpitov za državne in občinske uslužbence. Namesto tega bo vsak na novo zaposleni v javni upravi deležen primernega usposabljanja, je zagotovil Virant.

Virant: Dodana vrednost izpitov ne opravičuje izgube časa in denarja Kot je navedel minister, dodana vrednost izpitov ne opravičuje izgube časa in denarja, ki jo ti izpiti pomenijo, saj obstajajo drugi načini preverjanja strokovnega znanja. Ob tem je Virant dejal, naj bo vsak novinec v javni upravi "deležen ustreznega usposabljanja, da bo seznanjen s sistemom državne uprave, vrednotami in načinom poslovanja oziroma sistemom državnih organov in vrednotami in načinom poslovanja javne uprave". Zakon poleg ukinitve strokovnih izpitov daje tudi podlago za zaposlovanje vrhunskih športnikov ter določa, da se lahko lanski dopust porabi do 31. decembra.

Sprejeta tudi tudi novela zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja DZ je s 56 glasovi za in enim proti sprejel tudi novelo zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja. Novela med drugim določa stranske kazni pravnim osebam, in sicer prepoved udeležbe na javnih razpisih in trgovanja s finančnimi inštrumenti. Minister za pravosodje Lovro Šturm je danes pojasnil, da je novela zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja predvsem redakcijske narave in je vezana na sprejem novega kazenskega zakonika.

S to novelo želi ministrstvo zaokrožiti sistem kazenske zakonodaje zoper gospodarski kriminal. Z določitvijo stranskih kazni bo sodišče po Šturmovo pravni osebi lahko prepovedalo udeležbo na javnih razpisih in pri trgovanju s finančnimi inštrumenti za čas od treh do desetih oziroma od enega do osmih let.

Ne spreglejte