Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2008,
17.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 3. 2008, 17.13

8 let, 2 meseca

Odbor za šolstvo podprl avtentično razlago člena o učiteljskih plačah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državni zbor naj sprejme predlog avtentične razlage 5.a člena zakona o plačah delavcev v javnih vzgojnoizobraževalnih zavodih, so sklenili člani odbora DZ za šolstvo.

Avtentično razlago 5.a člena je vlada predlagala zaradi razsodbe vrhovnega sodišča iz januarja letos. Sodišče je namreč v konkretnem primeru razsodilo, da se učitelju v osnovni šoli, ki je opravljal delovno mesto, za katero je zahtevana sedma stopnja izobrazbe, sam pa je imel le šesto, izplača plača na podlagi omenjenega 5.a člena in ne 14. člena zakona. To pomeni, da bi dobil za nazaj izplačanih 90 in ne le 85 odstotkov polne plače. Razsodba je sprožila val tožb učiteljev v podobnem položaju - po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) naj bi jih bilo okoli 2000. O avtentični razlagi bodo poslanci med drugim odločali na sredini izredni seji.

Zver: 14 člen je za tožnike ugodnejši

Kot je pojasnil minister za šolstvo in šport Milan Zver, so se za avtentično razlago odločili zaradi želje po zaščiti občega interesa in dvanajstletne prakse izplačevanja učiteljskih plač tistih delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki po sprejemu zakona 1996 niso več izpolnjevali pogojev ustrezne izobrazbe.

Zver meni, da je izplačilo po 14. členu celo ugodnejše za tožnike, saj jim je sicer zagotavljal 15 odstotkov nižjo plačo, "vendar z vsemi ostalimi pravicami napredovanja v plačne razrede in vse te dodatne pravice so vsi ti ves ta čas tudi uresničevali". To pa po 5.a členu ne bi bilo mogoče. V kolikor bi država ob uspešnih tožbah učiteljev šla v izterjavo, bi utegnili omenjeni učitelji celo vračati denar, je prepričan minister.

"Denarja za tožbe ta hip ni"

Tudi dejstvo, da je vrhovno sodišče sprejelo drugačno stališče, po ministrovem mnenju ni odločilnega pomena, saj je v podobnem primeru kolektivnega delovnega spora, ki ga je sprožil SVIZ leta 2002, odločilo prav nasprotno. Prav zaradi prisotnosti različnih pravnih stališč "bi si mi na ministrstvu želeli, da se temu naredi konec in da zakonodajalec pove, kaj je prav," je dodal Zver.

Nenazadnje pa minister opozarja, da denarja za tožbe - te bi lahko znašale na desetine milijonov evrov - ta hip ni, zato "kot dober gospodar ne morem sprejeti brez boja in brez izrabe vseh pravnih sredstev nekega stališča, ki bo državo veliko stalo". Zver ob tem ne izključuje možnosti dogovora s sindikati.

"Ker grožnje niso zalegle, se je MŠŠ poslužilo skrajnega ukrepa"

Vlada želi s predlogom sprejetja avtentične razlage 5.a člena zakona o plačah delavcev v javnih vzgojnoizobraževalnih zavodih spremeniti vsebino člena in se s tem rešiti odgovornosti za dolgoletno zmanjšano izplačilo plač ter številnih tožb, so prepričani v SNS.

Predlagana avtentična razlaga je nedopustna, saj je v nasprotju s sodno prakso, učinkovala pa bi tudi na vse še nerešene zadeve. Postala pa bo tudi obvezna sestavina zakona, je zapisal poslanec SNS Srečko Prijatelj. MŠŠ se je po Prijateljevih besedah "poslužilo skrajnega ukrepa, saj prejšnje izvajanje groženj, da lahko tožniki izgubijo že pridobljene nazive in napredovanja v plačilne razrede, ni bilo učinkovito".

Ne spreglejte