Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
19.41

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 19.41

8 let, 2 meseca

Odbor za promet: Za čim bolj varne cestne zapore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za promet se je seznanil z informacijo o problematiki označevanja in zavarovanja del na državnih cestah.

Podprl je aktivnosti ministrstva za promet, ki pripravlja spremembe in dopolnitve pravilnika o načinu označevanja in zavarovanja del na javnih cestah in ovirah v cestnem prometu, ter se zavzel za odgovorno ravnanje upravljalcev cest pri vzdrževanju. Prometno ministrstvo se je sprememb pravilnika lotilo po objavi raziskave, ki jo je opravilo 16 avtomobilskih klubov v Evropi, med drugimi je sodelovala tudi Avto moto zveza Slovenije (AMZS), pokazala pa je, da so slovenska avtocestna gradbišča med najslabše zavarovanimi v Evropi. Kot je povedal generalni direktor direktorata za ceste na prometnem ministrstvu Tomaž Vidic, spremenjen pravilnik temelji na analizi direkcije za ceste, ki je pod drobnogled vzela tudi strukturo pravilnikov v drugih državah.

Bodo študije o varnosti cest pripravljali vsako leto?

"Maksimalno se bomo potrudili, da bodo zapore v praksi čim bolj varne, pri tem pa bomo upoštevali tudi pripombe AMZS," je na seji odbora zatrdil Vidic. Minister za promet Radovan Žerjav je povedal, da se je na to temo ravno v torek sestal s predstavniki AMZS. Žerjav meni, da so tovrstne primerjalne študije, kot je bila objavljena letos septembra o varnosti avtocestnih gradbišč zelo dobrodošle, sam bi se denimo zavzemal, da bi bile take študije pripravljene vsako leto.

Direktor Direkcije RS za ceste Gregor Ficko je pojasnil, da se pravilnik dopolnjuje v treh segmentih: vzbuditi želijo večjo pozornost voznikov pri signalizaciji, okrepiti vlogo prometnega inšpektorata ter zagotoviti ustrezno znanje in dovoljenja pri projektiranju.

Slovenci se cestno-prometnih pravil ponavadi držijo le v tujini Sicer pa so se člani odbora strinjali, da še tako dober pravilnik sam po sebi ne pomeni izboljšav glede varnosti v cestnem prometu. Opozorili so na slabo kulturo voznikov v Sloveniji, ki se marsikdaj pravil držijo samo v tujini, doma pa ne. K slabi prometni kulturi vpliva tudi pomanjkanje nadzora, predvsem na avtocestah. Razmišljanja gredo v smer uvedbe avtocestne policije, a je prometno ministrstvoneuspešno pri prizadevanjih za uvedbo tovrstnega nadzora. To po Vidičevih besedah namreč pomeni korenit poseg v organizacijo policije.

Nekateri člani odbora pa so menili, da uvedba avtocestne policije ni smiselna, saj je že zdaj na voljo dosti drugih stvari, ki pa nimajo zakonske podlage, npr. sistem videonadzora, pa tudi nekatere druge sistemske rešitve. Žerjav je sicer pojasnil, da je bilo za večji nadzor na avtocestah nabavljenih osem novih avtomobilov. "Pričakujemo, da se bo nadzor na avtocestah tudi na ta način povečal," je zatrdil minister za promet.

Prehitevanje tovornjakov prepovedano ob prometnih konicah? Na opozorila članov odbora za promet, da je na avtocestah poleg omejitev hitrosti v predorih v primeru slabega vremena velik problem tudi prehitevanje tovornjakov, je Žerjav dejal, da je na 5. in 10. prometnem koridorju prehitevanje tovornjakov v od 50 do 70 odstotkih dolžine ceste prepovedano. V zvezi s tem se prometni minister, kot je zatrdil, tudi pogaja z avtoprevozniki. "Gremo v kompromis, da bi bilo prehitevanje tovornjakov prepovedano le ob prometnih konicah," je pojasnil Žerjav.

Ne spreglejte