Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
16.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 16.18

8 let, 5 mesecev

Odbor DZ za obrambo želi obiskati centralni register Nata na Morsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Anton Anderlič je ministrstvo za obrambo zaprosil, da bi omogočilo obisk centralnega registra zveze Nato, ki deluje na ministrstvu.

Anderlič si želi, da bi Mors odbor tekoče seznanjal z dokumenti Nata, ki jih hrani in distribuira na podlagi presoje potrebe po vedenju. "Seznanjanja odbora (briefingi kot redna oblika dela) je nujno za korektno opravljanje njegovega dela," je v dopisu zapisal Anderlič. "Do sedaj nam ustreznih podatkov niste posredovali" Kot še piše predsednik odbora za obrambo, je sam večkrat pozival ministrstvo, da odboru posreduje dokumente in informacije, ki jih poseduje v zvezi z aktivnostmi Slovenije v zvezi Nato. "Sklep o potrebi informiranja je sprejel tudi odbor, vendar nam do sedaj niste posredovali ustreznih podatkov," dodaja Anderlič in navaja, da zakon o tajnih podatkih v 3. členu določa izjeme, katerim za dostop do tajnih podatkov ni potrebno dovoljenje.

Brez posebnega dovoljenja lahko do podatkov dostopa tudi poslanec

Kot navaja Anderlič, zakon določa, da lahko do tajnih podatkov brez dovoljenja za dostop do tajnih podatkov dostopajo: predsednik republike, predsednik vlade, poslanec, državni svetnik, župan in občinski svetnik, minister in predstojnik vladne službe, ki je neposredno odgovoren predsedniku vlade, varuh človekovih pravic in njegov namestnik, guverner, namestnik in vice guverner centralne banke, član računskega sodišča, sodnik, državni tožilec, generalni državni pravobranilec in informacijski pooblaščenec.

Navedeni dobijo dovoljenje z začetkom funkcije in podpisom izjave, da so seznanjene z zakonom in drugimi predpisi, ki urejajo varovanje tajnih podatkov. Ob tem aneks k direktivi Nata iz 6. junija lani v 34. členu posebej določa, da predsednik države in vlade, ministri, člani parlamenta in sodniki dostopajo do tajnih podatkov Nata na podlagi določil v nacionalnih zakonodajah, je v utemeljitvi svoje prošnje navedel Anderlič.

Ne spreglejte