SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Od nezadovoljstva do rešitve: kako napisati uspešno pritožbo?

Oglasno sporočilo

V življenju naletimo na veliko primerov, ko bi radi izrazili svoje nesoglasje in nestrinjanje. Odločimo se za pisanje pritožbe, ki pa nam lahko povzroči nemalo težav in dilem, predvsem zaradi pomanjkanja pravnega znanja. Naproti vam zato prihaja Pravnik na dlani, ki ponuja storitve pravnega svetovanja, pregleda in izdelave pravne dokumentacije – tudi pritožb.

pritožba_naslovna | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

Pritožba je uraden dopis, ki mora biti napisan po določenih pravilih. Vsebovati mora vse potrebne ključne elemente. Lahko gre za običajno pritožbo nad nakupom/storitvijo ali za pritožbo zoper sklep/odločbo. Največ pritožb je sicer izdanih v povezavi z upravnimi zadevami (inšpekcijski pregledi, odločbe socialnih služb, nepravilna odmera dohodnine, gradbena dovoljenja, prekrški, odločitve zavarovalniške komisije …). Lahko se pritožimo tudi nad odločitvijo sodišča. V tem primeru se odločimo za sestavo pritožbe in tako zahtevamo spremembo odločitve, kar je naša pravica, ki jo zagotavlja Ustava Republike Slovenije. A če želimo, da s pritožbo dosežemo tudi rezultat, mora biti ta pravilno, premišljeno in natančno zapisana.

pravni dokumenti_banner | Foto:

PRITOŽBA – OBLIKA IN VSEBINA

Če pritožbo podamo pisno, mora imeti elemente uradnega dopisa. Gre za tradicionalno obliko z glavo, jedrom in zaključkom. Prvi in zadnji del nam ponavadi ne povzročata večjih težav, medtem ko je jedro tisto, ki zahteva nekoliko več znanja. Priporočljivo je, da se zato na tem mestu posvetujemo s pravnikom. V jedru moramo po naslovu in nagovoru opisati razloge za pritožbo in vzroke za nestrinjanje. Pri tem moramo priložiti tudi ustrezne dokaze in se na njih sklicevati. To lahko od nas zahteva nekoliko več znanja in spretnosti. Pomembno je tudi, da v glavo vključimo akt, na katerega se sklicujmo. Ne pozabimo pa niti na svoje zahteve in pričakovanja ter morebitne rešitve.

Pri razjasnjevanju je pomembno, da smo natančni in zapišemo, kateri sklep oz. določitev izpodbijamo. Gre za celoto, ali le del vsebine? Svoje razloge moramo vselej dobro argumentirati in pri tem biti razumski ter navajati smiselne in upravičene razloge.

Pritožba mora biti jezikovno ustrezna. Gre namreč za uradno besedilo in smiselno je, da je brez večjih jezikovnih in slogovnih napak, ki bi nas morda prikazale neprofesionalne. Tudi emotikoni, žaljivke in klicaji ne sodijo v to vrsto besedil. Na internetu lahko najdemo veliko primerov pritožb. Ti nam morda res lahko pomagajo pri strukturnem videzu pritožbe, ne morejo pa nam pomagati pri vsebini. Vsaka pritožba je namreč drugačna zaradi svoje vsebine. V tem primeru je bolje, da se obrnemo na nekoga s pravim znanjem – na primer na pravnika.

NE POZABITE

Pri pritožbah moramo biti pozorni na časovne roke. Ti se nam lahko v naglici kaj kmalu izmuznejo in tako vložitev pritožbe ni več mogoča. Časovni roki se razlikujejo glede na organ, institucijo ali zavod. Bodimo torej pozorni na datume, saj pritožba, ki prispe po določenem roku, ni veljavna.

Napišite jo skrbno in strukturirano, naj bo slogovno, pravopisno in slovnično pravilna. S tem izkazujemo spoštovanje naslovniku. Po zaključnem pozdravu ne pozabite na podpis. Tudi pritožbo, ki jo pošljete po elektronski pošti, je priporočljivo natisniti, podpisati in skenirati ter jo nato poslati kot prilogo.

Preden se odločite za vložitev pritožbe, je morda smiselno, da se o možnostih uspeha v določenem postopku posvetujete s pravnikom. Občutek nas namreč lahko vara, pravniki pa imajo znanje in prakso, zaradi česar lahko lažje ocenijo naš položaj. Tudi pisanje ugovorov, pritožb in vlog raje prepustimo njim, tako bo pritožba z večjo verjetnostjo padla na plodna tla.

Pritožbe in pritoževanje so del našega vsakdana in neodtujljiva človekova pravica. Ne glede na vrsto pritožbe in razloge za pritoževanja ohranimo spoštovanje – to je naša dolžnost.

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA, D. O. O. 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin