Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
16.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

referendum SDS pokojnine

Četrtek, 12. 5. 2011, 16.36

7 let, 12 mesecev

Obljube o višjih pokojninah po mnenju SDS niso realne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obljube o višjih pokojninah niso realne, o številnih skritih pasteh novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa vlada molči, menijo v SDS.

Zavrnitev pokojninskega zakona na referendumu je po njihovi oceni priložnost za boljše rešitve. "Upokojenci bi po novem prejemali nižje pokojnine" Današnjim upokojencem se pokojnine usklajujejo stoodstotno glede na rast plač, po novem pa naj bi se po letu 2015 usklajevale s plačami v 70 odstotkih, do leta 2015 pa le v 60 odstotkih, navajajo. "Upokojenci po novem zakonu torej v primerjavi z zdajšnjim ne bi prejemali višjih pokojnin, ampak nižje," opozarja odbor za delo, družino in socialne zadeve pri strokovnem svetu SDS. Fiksna odmerna stopnja ne bo veljala za vse? Kot so zapisali, bi zaposlenim, ki še vplačujejo v pokojninsko blagajno, višje pokojnine zagotovila predvsem fiksna odmerna stopnja v višini 80 odstotkov. "Vlada ob tem ne pove, da ta stopnja ne bo veljala za vse, ampak le za tiste, ki bodo izpolnili polne upokojitvene pogoje. Če vsi pogoji ne bodo izpolnjeni, bo odmerni odstotek precej nižji," opozarjajo. "Pričakovati je, da bo takšnih, ki ne bodo zmogli delati do izpolnitve vseh pogojev, precej, kar bi pomenilo, da bodo pokojnine za vse te v povprečju nižje," pojasnjujejo.

Po opozorilu odbora se pogoji zaostrujejo na vseh področjih, npr. pri zniževanju starosti zaradi otrok, pri vključitvi v obvezno zavarovanje, pri pridobitvi vdovske in družinske pokojnine, pri višjih cenah za dokup let in pri povišanju osnov za plačevanje prispevkov. "Vlada molči o drobnih pasteh, ki se skrivajo v zakonu," menijo.

Pokojninsko blagajno bremeni kup odhodkov Pokojninsko blagajno po njihovih besedah "bremeni kup odhodkov, ki s pokojninami nimajo nobene povezave - od socialnih izdatkov do privilegijev, ki so jih nekoč dobile razne zaslužne skupine posameznikov".

Porast upokojitev naj bi kazala na nezaupanje ljudi Dodatni pritisk na pokojninsko blagajno je vlada povzročila predvsem sama, menijo v odboru. Zavarovanci so namreč po njihovih besedah "izkoristili vse možnosti za odhod v pokoj, ker je vlada v javnosti predstavljala spremembe predvsem z vidika finančne vzdržnosti, ne pa z vidika socialne varnosti". "Da ljudje nimajo nobenega zaupanja, kaže nadpovprečen porast upokojitev v zadnjih dveh letih, ki ni le posledica demografije. Samo lani se je število starostnih upokojencev povečalo za 15.000, kar je tretjino več kot običajno," so zapisali.

Ne spreglejte