Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
6.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 6.59

8 let

Ob dnevu mrtvih številne spominske slovesnosti po vsej državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, so potekale številne komemoracije po vsej državi.

Predsednik republike Danilo Türk je na Žalah položil venec pri Spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941 - 1945 in žrtvam 1. svetovne vojne. Venec je položil tudi k spomeniku v Spominskem parku na Teharjah, pred tem pa je venec položil tudi k spomeniku frankolovskih žrtev na Frankolovem. Teharskim žrtvam se je poklonil tudi celjski župan Bojan Šrot.

Na Teharjah je povojna oblast usmrtila 5000 ljudi

Konec maja leta 1945 so partizanske oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 pa še približno 3000 domobrancev. Po ocenah poznavalcev je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

V Stranicah so obesili sto Slovencev Največji zločin, ki ga je nemški nacistični okupator storil v času okupacije Slovenije, je bil izvršen 12. februarja 1945, ko so v Stranicah na obcestne jablane obesili sto Slovencev. Najmlajši med njimi je štel komaj 16, najstarejši pa 64 let. Danes na ta zločin, ki je v javnosti poznan kot "frankolovske žrtve", opominjata grobova v Spodnjih Stranicah ob regionalni cesti Celje - Maribor

Predsednik Türk je obiskal Drnovškov grob v Zagorju

Predsednik Türk je odšel tudi v Zagorje ob Savi, kjer je položil cvetje na grob bivšega predsednika Janeza Drnovška. Pozno popoldne je Türk položil venec tudi pri spominskem obeležju ob Breznu pod Krenom v Kočevskem Rogu in se s tem poklonil izvensodno pobitim po koncu druge svetovne vojne.

Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik DS Blaž Kavčič sta se udeležila komemoracije ob spomeniku na Urhu.

Uran je maševal na Žalah Celjski ordinarij Anton Stres je maševal v celjski stolni cerkvi. Mariborski nadškof Franc Kramberger je daroval praznično sv. mašo v župnijski cerkvi Sv. Marije - Matere Cerkve. Murskosoboški ordinarij Marjan Turnšek je daroval sv. mašo v murskosoboški stolni cerkvi. Koprski ordinarij Metod Pirih je na praznik vseh svetnikov daroval sv. mašo v Lokovcu in na novogoriškem volišču. Ljubljanski nadškof Alojz Uran na novem delu pokopališča na ljubljanskih Žalah vodi molitve za rajne.

V Mariboru slovesnost pri partizanskem grobišču

Pri partizanskem grobišču na pobreškem pokopališču v Mariboru je bila ob dnevu spomina na mrtve komemorativna slovesnost. Delegacijo predstavnikov mestne občine, veteranskih organizacij in Slovenske vojske je vodil župan Franc Kangler, ki je zbrane tudi nagovoril.

Kangler spomnil na tiste, ki so za svobodo žrtvovali svoja življenja Kangler je poudaril pomen ohranjanja spomina na vse tiste, ki so za svobodo žrtvovali svoja življenja. Kot je dejal, je Maribor v prelomnih obdobjih zgodovine vselej plačal najvišjo ceno. Ob tem je spomnil, da so na pobreškem pokopališču grobovi številnih narodnih herojev, tudi generala Rudolfa Maistra.

Položili venca na grobišče sovjetskih ujetnikov

Po komemorativni slovesnosti pri partizanskem grobišču je Kangler skupaj s predstavniki veteranskih organizacij in Slovenske vojske položil venca na grobišče padlih v prvi svetovni vojni in na grobišče sovjetskih ujetnikov, ki so umrli v Mariboru v zimi 1941/1942.

Na grobišče sovjetskih ujetnikov je venec položil tudi ruski vojaški ataše, polkovnik Vladimir A. Korneenkov. V kratkem nagovoru se je zahvalil mestu Maribor za njegovo ohranjanje spomina na ruske žrtve v drugi svetovni vojni.

Ne spreglejte