Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
16.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Milan Kučan samostojnost

Četrtek, 16. 6. 2011, 16.27

7 let, 12 mesecev

Ob 20. obletnici samostojnosti televizijski portret Kučana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Televizija Slovenije je v letu, ko obeležujemo 20. obletnico samostojne Slovenije, posnela dokumentarni portret prvega predsednika Slovenije Milana Kučana.

Dokumentarni film avtorice Mojce Šetinc Pašek z naslovom 20 let Slovenije: Portret Milana Kučana so predstavili v ljubljanskem Kinodvoru. "Najpomembnejši slovenski politik" Po besedah Šetinc Paškove je Kučan gotovo najpomembnejši slovenski politik, ki je odločilno zaznamoval slovensko novejšo zgodovino. V čas njegovega vodenja države, za predsednika takratnega slovenskega predsedstva je bil izvoljen aprila 1990, namreč sodijo največji zgodovinski trenutki in usodne odločitve za slovenski narod in državo. Kučan: Počutim se kot živi muzej Kučan je za MMC dejal, da je film dokaj celovito prikazal njegovo življenje, saj se je lepo videlo, kako človek skozi življenjski razvoj oblikuje politična stališča in kaj na to vpliva. Dodal je, da se človek s temi stališči ne rodi in tudi ne umre z njimi, temveč nanje odločilno vplivajo okoliščine. "Počutim se kot živi muzej," je še dejal prvi predsednik republike.

Kučan je najbolj ponosen na svoje sodelovanje pri rojstvu Slovenije. "To je enkratni privilegij, ki ga človek lahko doživi. Sporočiti svetu 'urbi et orbi' rojstvo nove države je privilegij, dan le redkim," je ob tem še dejal za MMC.

O Kučanu tudi soproga Štefka in sestra Cveta V dokumentarcu o portretirancu sicer spregovori 23 ljudi, med njimi njegova sošolka iz osnovne šole, prijatelj iz vrtca, sestra Cveta, soproga Štefka, politični svetovalci, sodelavci, sopotniki, pa tudi politični nasprotniki. O njem spregovorita tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in nekdanji predsednik francoske vlade Michelle Rocard.

Idejo za dokumentarni portret Milana Kučana je prispevala voditeljica Odmevov na Televiziji Slovenija in zgodovinarka Rosvita Pesek. Režijo je prevzel Igor Maksim Košir, strokovni sodelavec je bil zgodovinar Božo Repe.

2500 strani zadetkov pod naslovom Milan Kučan V arhivu Televizije Slovenija je več kot 2500 strani zadetkov pod naslovom Milan Kučan. Šetinc Paškova je televizijsko arhivsko gradivo pregledovala več kot tri mesece. K sodelovanju so povabili tudi Cirila Zlobca, Ivana Omana in Janeza Janšo, a se ti za sodelovanje iz različnih razlogov niso odločili, je še zapisano v sporočilu za javnost.

Film bo premierno prikazan v torek, 21. junija, ob 20.30 na 1. programu Televizije Slovenija.

Ne spreglejte