Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 14.24

8 let

NSKS za razkritje dokumentov o podiranju krajevnih tabel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) zahteva razkritje vseh dokumentov v zvezi s podiranjem dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem leta 1972 in ustanovitev komisije strokovnjakov.

Obenem t.i. konsenza skupina ne bi smela sodelovati v pogajanjih za dvojezične table, dokler ni razčiščena vloga koroškega Heimatdiensta (KHD) leta 1972. Nasprotniki podrli postavljene table in onemogočili psotavitev novih Jeseni leta 1972 se je tedanja avstrijska vlada pod vodstvom Bruna Kreiskyega v sodelovanju z deželnim glavarjem avstrijske Koroškem Hansom Simo namenila postaviti na avstrijskem Koroškem dvojezične krajevne table v 205 naseljih. Tako naj bi uresničila določila 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP). Načrt so preprečili razjarjeni nasprotniki, ki so nasilno podrli že postavljene table in onemogočili postavitev novih.

NSKS, ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, zahteva, da avstrijsko notranje ministrstvo razkrije vse dokumente, od ovadb do zapiskov zasliševanj, ki zadevajo podiranje dvojezičnih krajevnih tabel leta 1972. Deželna vlada avstrijske Koroške naj tudi objavi t.i. Simovo poročilo, ki je bilo osnova za določitev krajev z dvojezičnimi topografskimi oznakami.

Zahtevajo imenovanje neodvisne komisije strokovnjakov Hkrati NSKS tudi zahteva, da naj avstrijska vlada imenuje neodvisno komisijo strokovnjakov, ki bi preučila in ocenila vse dokumente v zvezi s podiranjem krajevnih tabel ter o tem pripravila poročilo. T.i. konsenzna skupina po oceni NSKS, kot so zapisali v sporočilu za javnost, ne bi smela sodelovati pri pogajanjih o dvojezičnih krajevnih tablah, dokler ni pojasnjena vloga KHD pri podiranju krajevnih tabel 1972. KHD v konsenzni skupini sodeluje z Zvezo slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnostjo koroških Slovencev (SKS).

Ne spreglejte