Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
11.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 11.23

8 let, 5 mesecev

Novinarji Reporterja: Šrot nas skuša zaustaviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Novinarji novega tednika Reporter, ki bo izšel v ponedeljek, opozarjajo, da jih skuša lastnik Pivovarne Laško Boško Šrot zaustaviti.

Časopisna hiša Delo je namreč nekaj dni za tem, ko so omenjeni novinarji javnost obvestili, da ustanavljajo Reporter, na urad za intelektualno lastnino vložila vlogo za registracijo blagovne znamke Reporter.

Kot je sporočil novinar novega tednika Nenad Glücks, jih skuša Boško Šrot, "razkriti lastnik skupine Pivovarne Laško" in s tem tudi njihovega prejšnjega delodajalca Dela zaustaviti pri izhajanju Reporterja. "Potem, ko smo še kot novinarji tednika Mag v okviru Dela doživeli grobe posege v novinarsko avtonomijo in poskuse vmešavanja v uredniško politiko od predstavnikov Šrota v nadzornem svetu Dela Andrijane Starine Kosem in Stojana Zdolška, smo se odločili zapustiti to časopisno hišo," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Ne bo jim uspelo" "Kot kaže, nam skuša omenjena združba na ta način preprečiti izhajanje pod imenom Reporter."

"Seveda jim ne bo uspelo, prva številka Reporterja bo izšla čez nekaj dni, v ponedeljek, in nato vsak naslednji ponedeljek tudi, če se najbogatejši Slovenec Boško Šrot s svojo milijardo evrov premoženja postavi na glavo," so navedli v sporočilu.

Tožba zoper Delo

Novinarji novega tednika Reporter navajajo še, da bo njihov sedanji delodajalec, podjetje Prava smer, zoper časopisno družbo Delo zaradi poskusa registracije blagovne znamke Reporter vložil tožbo na izbris njihove registracije, "saj so jo vložili v slabi veri".

Varuhinja: Zoper delniške družbe ne moremo posredovati Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik pa je v dopisu nekdanjim novinarjem Maga, zapisala, da so ravnali pravilno, ko so o zadevi obvestili inšpektorat za delo. "Pričakujemo, da bo ta zadevo obravnaval in ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi," je še dodala. Čebašek-Travnikova je v dopisu še opozorila, da so pristojnosti varuha človekovih pravic omejene na posredovanje v primeru kršitev, storjenih s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil. "Zoper delniške družbe tako ne moremo posredovati," je dodala.

"Če inšpektorat ne bo ravnal pravilno, nas s tem seznanite"

Varuhinja je nekdanjim novinarjem Maga še odgovorila, da se s strinja z njimi, "da v pismu opisano ravnanje delodajalca ni pravilno". "Zato ste ravnali pravilno, da ste o zadevi obvestili Inšpektorat RS za delo," je poudarila. Pričakujemo, da bo ta zadevo obravnaval in ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi. Če boste mnenja, da temu ni bilo tako, vas vabimo, da nas s tem seznanite zaradi našega morebitnega posredovanja pri inšpektoratu, je še zapisala varuhinja.

Nekdanji novinarji Maga so varuhinji poslali pismo, v katerem so jo obvestili, da so delodajalcu časopisni družbi Delo podali enostranske odpovedi pogodb o zaposlitvi, ker se želijo zaposliti pri novem tedniku Reporter. Po besedah nekdanjih novinarjev Maga jim Delo onemogoča zaposlitev pri novem delodajalcu tako, da jim ne želi zaključiti in izročiti delovnih knjižic.

Ne spreglejte