Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 15.06

8 let

Nezakoniti vpogledi v osebne podatke znanih oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bančni in javni uslužbenci so v letu 2009 38-krat nezakonito vpogledali v osebne podatke znanih oseb. Le še zdaj jo bo bodo kršitelji odnesli z opominom.

Zaposleni v bančnem sektorju so v letu 2009 osemkrat nepooblaščeno pogledali v osebne podatke znanih oseb. Zaposleni v javni upravi, ki imajo vpogled v zbirke upravno notranjih zadev, pa so v drugi polovici leta 2008 opravili 30 tovrstnih vpogledov, je ugotovila informacijska pooblaščenka. Največ nepooblaščenih vpogledov v račun Kresalove Največ nepooblaščenih dostopov v osebne račune znanih oseb so uslužbenci bank izvedli na osebnem računu notranje ministrice Katarine Kresal (4), sledi mu osebni račun nekdanjega predsednika države Milana Kučana (2) ter računi predsednika SDS Janeza Janše, predsednika Zaresa Gregorja Golobiča in poslanca Antona Ropa (pri vsakem je pooblaščenka ugotovila en nepooblaščeni dostop). Nepravilnosti storjene v dveh od šestih največjih nadzorovanih bank Vse omenjene nepravilnosti so bile storjene v dveh od šestih največjih bank, ki jih je zajel nadzor, ki pa ni pokazal nepravilnosti pri medbančni izmenjavi podatkov o bonitetah komitentov.

Javne uslužbence je najbolj zanimala pevka Helena Blagne Zaman Zaposleni v javni upravi, ki imajo pravico dostopa in uporabe informacijskega sistema Centralni register prebivalstva, so v prvi polovici leta 2008 opravili več deset nezakonitih vpogledov v zbirke osebnih podatkov-registrov upravno-notranjih zadev. Največkrat so pogledali v osebne podatke pevke Helene Blagne Zaman, nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, Antona Ropa, Janeza Janše in nekdanjega direktorja Davčne uprave RS (Durs) Ivana Simiča.

Največ nepooblaščenih vpogledov je bilo opravljenih na upravnih enotah, v podjetjih, ki opravljajo tehnične preglede in registracijo vozil, v pisarnah Geodetske uprave Republike Slovenije ter Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve.

Razlog za vpoglede je največkrat radovednost Tako zaposleni v bankah kot v javnem sektorju kot glavni razlog, zakaj so nezakonito pogledati v osebne podatke znanih oseb, navajajo radovednost, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa jim bo za zdaj za njihovo početje izrekla le opomin. Ob tem pa pooblaščenka opozarja, da v prihodnje temu več ne bo tako.

"Glede na precejšnje število odkritih kršitev v letih 2008 in 2009 ter upoštevaje intenzivnost opozarjanja in osveščanja tako posameznikov kot upravljavcev na pomen varstva osebnih podatkov in spoštovanje zakonitosti pri obdelavi osebnih podatkov, bodo tovrstne kršitve od zdaj naprej obravnavane bolj strogo," je zapisala v sporočilu za javnost. Ob tem dodaja, da bo pri tem popolnoma vseeno, "ali bo kršitelj nezakonito v pogledoval v podatke znane osebnosti ali recimo svojega soseda".

Urad preverja zakonitost obdelave osebnih podatkov Urad informacijske pooblaščenke je omenjeni nadzor izvedel v okviru vrste inšpekcijskih nadzorov, v okviru katerih preverja zakonitost obdelave osebnih podatkov pri upravljavcih, ki upravljajo z največjimi zbirkami osebnih podatkov. V okviru tega je sestavil tudi vzorec, v katerega je bilo vključenih določeno število politično in medijsko močno izpostavljenih osebnosti in pri upravljavcih zbirk podatkov preverjal, ali je prihajalo do vpogledov, ki niso bili povezani z opravljanjem konkretnih delovnih nalog.

Leta 2008 so na Dursu odkrili 153 kršitev Urad je sicer prvi tovrstni nadzor izvedel leta 2008, ko je preverjal, kako se zakonodaje na tem področju držijo zaposleni na Dursu, pri tem pa je odkril 153 kršitev.

Ne spreglejte