SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški predsednik Joachim Gauck v Sloveniji (video in foto)

1

termometer

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je na dvodnevni uradni obisk prišel nemški predsednik Joachim Gauck.

Pahor je Gaucka pričakal na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so nemškega predsednika uradno sprejeli z vojaškimi častmi. Sledili so pogovori med slovenskim in nemškim predsednikom. Pahor je nemškemu kolegu izročil najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge. Gauck je Pahorju izročil red velikega križa Zvezne republike Nemčije.

Cerar je nemškega predsednika seznanil s prioritetami slovenske vlade Nemškega predsednika je nato sprejel še predsednik vlade Miro Cerar. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, je Cerar nemškega predsednika seznanil tudi s prednostnimi nalogami slovenske vlade. Kot ključno je navedel zagotavljanje politične ter gospodarske stabilnosti države, pri čemer je po besedah premierja pri procesih izjemno pomembna podpora partneric v Evropi. Gauck je pri tem opozoril na velik pomen nadaljevanja transformacijskih procesov družbe, zlasti gospodarskih, pri katerih lahko obljubi podporo. Ob odličnih dvostranskih odnosih sta potrdila željo po nadaljevanju krepitve tesnega sodelovanja med državama.

Cerar: Slovenska vlada se zaveda pomena reform Premier ga je seznanil tudi z izboljšanimi gospodarskimi kazalniki v Sloveniji ter poudaril, da se slovenska vlada zaveda pomembnosti reform in nujnosti njihovega izvajanja za nadaljnji napredek države. Nemškega gosta je seznanil tudi z nadaljevanjem privatizacijskih postopkov nekaterih državnih podjetij ter pojasnil, da je medtem v pripravi strategija upravljanja javnega premoženja.

Gauck o nacionalni spravi: Krivici je tudi treba reči krivica V nadaljevanju je premier z nemškim predsednikom glede na njegovo zgodovinsko izkušnjo govoril tudi o nacionalni spravi, ki bi jo bilo treba v izogib nadaljnjim političnim zlorabam ideološke razklanosti, nastale po drugi svetovni vojni, doseči tudi v Sloveniji. Kot je svetoval Gauck, je treba krivici tudi reči krivica, saj se z zamolčanjem krivic družba ne more premakniti naprej. Le z odprtim in kritičnim soočenjem, kjer si strani priznata, da so bile strojene krivice in napake, ter zanje prevzameta odgovornost, je po besedah nemškega predsednika mogoče priti do zgodovinskih spoznanj, ki omogočijo spravo.

Odlično sodelovanje med parlamentoma Nemški predsednik se je srečal tudi s predsednikom DZ Milanom Brglezom. Brglez je v pogovoru izrazil zadovoljstvo, da imata državi prijateljske odnose in da odlično sodelujeta na političnem in gospodarskem področju. Sodelovanje med parlamentoma je označil kot tradicionalno dobro, saj sega že v obdobje pred osamosvojitvijo Slovenije, tako državni zbor kot bundestag pa imata tudi skupini prijateljstva med državama, so sporočili iz DZ.

Za Nemce je sidro tudi Slovenija Gauck je poudaril, da si v Evropi želijo bolj mirne čase, saj je to pomembno in potrebno za utrditev projektov, ki so si jih zastavili. V različnih regijah Evrope zato potrebujejo nekakšna evropska sidra stabilnosti, in kot je dejal, je za Nemce to sidro tudi Slovenija. Dejal je še, da je Slovenija most sodelovanja z zahodnim Balkanom, prav to pa je tisto, kar potrebujejo.

Gauck je dejal, da si želijo sodelovati s partnerji, ki so ustvarili takšne politične razmere, v kateri lahko izvajajo reforme. V številnih, predvsem vzhodnih državah namreč obstaja omahljivost pri uresničevanju gospodarskih reform, prav tako pri realizaciji bolj pravne države, je dejal in pri tem dodal, da želijo pokazati in izmenjati izkušnje, ki jih ima Nemčija in jih lahko tudi Slovenija koristno uporabi.

V sredo na obisk v Pipistrel Nemški predsednik bo obisk sklenil v sredo, ko si bo ogledal Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici in ajdovsko podjetje Pipistrel. Pahor in Gauck si bosta v sredo poleg tega ogledala Novo Gorico in obiskala tamkajšnji frančiškanski samostan Kostanjevica.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin