Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
8. 1. 2019,
12.48

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2019, 12.48

5 let, 3 mesece

Nekdanji uslužbenec Sove odvezan molčečnosti

Tonin: Pričanje nekdanjega uslužbenca Sove mora skrbeti komisijo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Sova | Foto STA

Foto: STA

Novi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajko Kozmelj je po poročanju Večera nekdanjega uslužbenca agencije Branka Cvelbarja nepričakovano odvezal molčečnosti in mu tako omogočil, da parlamentarni preiskovalni komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) poroča o domnevnih nepravilnostih v agenciji v času, ko je bil tam zaposlen.

Cvelbar naj bi po poročanju Večera sam izrazil željo za srečanje s člani KNOVS, in sicer zato, da bi lahko spregovoril o domnevnih nepravilnostih v času, ko je bil tam zaposlen. Na KNOVS naj bi že večkrat naslavljal dopise, a zaradi zaveze k molčečnosti ni mogel povedati veliko.

Tonin: Pričanje Cvelbarja mora komisijo skrbeti

Cvelbar je na seji nadzorne komisije DZ opozoril na nepravilnosti na področju zaposlovanja, urejanja dokumentacijskega gradiva in varnostnega preverjanja na Sovi v letih 2005-2013. Ker gre za tajne podatke, predsednik komisije Matej Tonin podrobnosti ni razkril. "Stvari, ki jih je omenil, so take, da morajo absolutno skrbeti našo komisijo," je poudaril Tonin.

Zato se je komisija po njegovih besedah odločila, da s tem pričanjem ob Cvelbarjevem soglasju seznani novega direktorja Sove Kozmelja in ga prosi za odzivno pričanje. Nato pa se bo komisija odločila za morebitne nadaljnje ukrepe, je povedal Tonin.

Kot je dodal, je Cvelbar že v preteklosti obveščal komisijo o nepravilnostih na Sovi, vendar pa se je vselej skliceval na zavezo molčečnosti. Zato je Tonin direktorja Sove tokrat prosil za odvezo in Cvelbar jo je dobil. Ta odveza pa je še vedno vezana le na pričanje pred komisijo in je bila tudi časovno omejena, podatki pa so še vedno tajni, zato jih tudi Tonin danes ni razkril.

Je pa predsednik komisije dodal, da je Cvelbar na komisijo že v preteklosti naslavljal številne dopise v zvezi s temi nepravilnostmi, šlo naj bi za več deset takšnih dopisov. Zakaj njegovi predhodniki teh dopisov niso obravnavali, pa Toninu ni znano. (STA)

Kdo je Branko Cvelbar?

Nekdanji član SDS je v Sovo prišel z obrambnega ministrstva leta 2005, v času prve vlade Janeza Janše, in sicer na položaj namestnika direktorja Matjaža Šinkovca. Šinkovec je sicer na položaju zdržal le leto dni, saj se mu je zgodila afera Sova. To je sprožilo medijsko razkritje, da je Janševa vlada tajno ustanovila posebno skupino za nadzor dela Sove pod vodstvom ministra za pravosodje Lovra Šturma. Sledilo je šest poročil o nepravilnostih v delovanju Sove, razkritih pa je bilo več občutljivih podatkov, med drugim, da Sova skupaj z nemško tajno službo BND v Ljubljani prisluškuje mednarodnim telefonskim linijam. 

Tudi v času druge Janševe vlade, ki je delo začela leta 2012, je bil Cvelbar namestnik direktorja. Vodilni položaj v Sovi je takrat zasedal Damir Črnčec (ta je danes sekretar v kabinetu premierja Marjana Šarca). Po Črnčečevem odstopu marca 2013 se je Cvelbar omenjal kot kandidat za vodilni položaj v agenciji, kamor ga je Janševa vlada tudi imenovala (kot vršilca dolžnosti), a le za kratek čas. Že poleti 2013 ga je namreč nova vlada Alenke Bratušek odpustila.

Ne spreglejte