Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
10. 8. 2012,
13.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 13.59

7 let, 12 mesecev

Nekatere občine že opažajo povečano število izpisov otrok iz vrtcev

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi nezmožnosti plačevanja v nekaterih slovenskih občinah že opažajo povečano število izpisov otrok iz vrtcev. Večina občin takega trenda kljub zaostrenim gospodarskim razmeram vseeno še ne opaža.

V zadnjih letih smo se srečevali s težavo, kako vsem otrokom zagotoviti prostor v vrtcih. Za vse otroke je bilo preprosto premalo prostora. Pred kratkim pa je Blanka Šmit, načelnica oddelka za družbene dejavnosti pri zagorski občini, za časnik Delo povedala: "Samo v zadnjem mesecu so starši predvsem zaradi ukrepov, s katerimi je država drastično posegla v prihodke mladih družin, iz predšolskih programov izpisali 43 otrok, tako da dodatna oddelka ne bosta potrebna. Za novince, to je za manj kot trideset otrok, bomo poskrbeli znotraj 33 obstoječih oddelkov." Poklicali smo še nekaj slovenskih občin in jih vprašali, ali tudi sami čutijo tovrsten trend oziroma ali se gospodarska kriza in varčevalni ukrepi države kažejo tudi drugod po Sloveniji.

Vrtci v mestnih občinah še ne zaznavajo povečanega izpisa Iz Mestnih občin Ljubljana, Maribor in Koper so nam odgovorili, da ni bistveno večjega izpisa otrok. Podoben odgovor smo dobili tudi iz Mestne občine Slovenj Gradec: "V Vzgojno-varstveni zavod Slovenj Gradec je bilo v času vpisa vpisanih 764 otrok, do 8. 8. 2012 jih je bilo izpisanih 1,96 odstotka. Staršem ni treba navajati razloga za izpis otroka, tako da nam razlog za izpis ni poznan."

Za zdaj še brez povečanega izpisa tudi Ajdovščina, Tržič in Radeče Povečanega izpisa zaradi slabšega materialnega stanja ne opažajo niti v občinah Tržič, Radeče in Ajdovščina, v slednji so nam povedali: "Za zdaj še ni upada, čeprav smo ob propadu Primorja pričakovali več izpisanih otrok zaradi nezmožnosti plačila."

Skrb vzbujajoči podatki v Lendavi Drugače pa je v občini Lendava, kjer je že opazen trend izpisov otrok iz predšolske vzgoje. V šolskem letu 2011/12 se je število izpisanih otrok v Lendavi skoraj podvojilo. Medtem ko je število izpisov zaradi preselitev ostalo približno enako, je opazno naraslo število odstopov od vpisa ter število izpisov zaradi drugih razlogov. V zadnji skupini so starši poleg bolezni kot razlog začeli navajati izdajo novih odločb, s katerimi se je znatno povečal njihov delež plačila vrtca. Ker je večina teh staršev trenutno brez zaposlitve, takega deleža plačila niso mogli prevzeti. Kljub zavedanju negativnih posledic za otroka so sprejeli odločitev o izpisu otroka iz vrtca, in sicer tudi za otroke, ki vrtec obiskujejo že več let in bodo nekateri čez eno leto že šoloobvezni.

Zaradi varčevalnega zakona doma do januarja 2013 "V trenutku odločitve so bili prepričani, da bodo otroka lahko ponovno vključili v vrtec z začetkom novega šolskega leta, pri čemer naj bi jim pristojni center za socialno delo zaradi spremenjenih razmer (izpis otroka) izdal novo odločbo ob upoštevanju trenutnega ekonomsko-socialnega stanja družine. Zaradi sprejetih varčevalnih ukrepov pa bodo žal ti otroci vsaj do januarja 2013 ostali doma. 109. člen Zakona o uravnoteženju javnih financ namreč Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev dodaja nov člen, po katerem ti starši v tem letu ne morejo več uveljavljati pravice do znižanega plačila vrtca. Tudi to je eden od razlogov, da že v tem trenutku beležimo visok delež odstopa od vpisa za naslednje šolsko leto. Od vpisa so odstopili starši 15 otrok – še preden so bile izdane odločbe o višini plačila staršev. Ob izdaji odločb bo odstopov od vpisa zaradi (pre)visokega deleža plačila staršev morda še več," je v svoji analizi izpisov za občino Lendava zapisala v. d. ravnatelja Tina Hozjan.

Ne spreglejte