Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
29. 9. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

6

Natisni članek

SDH Miro Cerar NLB

Četrtek, 29. 9. 2016, 13.53

6 let, 6 mesecev

Ustavljena prodaja NLB? Cerar se izmika, Erjavec čudi, Židan ima pomisleke.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

6

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Če ne prodamo NLB v skladu z zavezami Evropski komisiji, bi 1,5-milijardna dokapitalizacija iz leta 2013 dobila status nedovoljene državne pomoči, so še lani svarili na finančnem ministrstvu. Zdaj naj bi se prav to dogajalo - postopki so zaustavljeni vsaj do spomladi, po nekaterih informacijah pa naj bi ta vlada prodajo banke že odmislila.

Država se je ob 1,5-milijardni dokapitalizaciji NLB leta 2013 pri Evropski komisiji zavezala, da bo do konca prihodnjega leta delež v banki zmanjšala na 25 odstotkov plus ena delnica.

Radio Slovenija: Cerarjevi so dvignili roke

Sprva je vladni načrt predvideval, da Slovenski državni holding (SDH) jeseni začne prodajo po metodi javne ponudbe delnic (IPO), a so pred kratkim začetek prestavili na pomlad. 

A Radio Slovenija je poročal, da naj bi se koalicija že odločila za ustavitev prodaje in naj banka v mandatu te vlade ne bi zamenjala lastnika. Med razlogi, zakaj so si premislili, naštevajo negotovost zaradi izbrisa podrejenih obveznic v letu 2013, o katerem odloča sodišče, ter nizek potencialni iztržek. "Banko bi morali prodati za drobiž v primerjavi s tem, koliko kapitala smo vložili vanjo," naj bi za radio dejal neimenovan vladni vir. 

V kabinetu vlade na vprašanji, ali bo NLB prodana do konca leta 2017 ter ali drži, da NLB ne bo na prodaj v mandatu te vlade, niso odgovorili. Zapisali so, da postopek vodi SDH in dodali: "Premier Miro Cerar pričakuje, da bo SDH postopek vodil premišljeno in v interesu oziroma odgovorno do slovenskih davkoplačevalcev."

Kaj pravi politika?

Stranka SMC seveda sledi stališču premierja. Kot pravijo, pričakujejo, da bo SDH prodajo vodil premišljeno in v interesu davkoplačevalcev. "Vlada mora v zvezi s prodajo NLB spoštovati dane zaveze Evropski komisiji," dodajajo.

V DeSUS poročanje, da naj bi bila prodaja NLB ustavljena za daljši čas, ocenjujejo za špekulacijo. "Za prodajo je zadolžen SDH, zato morate to vprašanje nasloviti na njih," pravijo. Dodajajo, da prodajo banke podpirajo, če bo SDH našel resnega strateškega partnerja. "Prodaja pa mora biti maksimalno transparentna in vsekakor ne pod ceno," so zapisali v službi stranke za odnose z javnostmi.

"Špekulacij ali govoric žal ne moremo komentirati," pravijo tudi v SD, kjer pa priznavajo, da želijo s prodajo počakati. Menijo namreč, da so prekapitalizirane državne banke danes lahko lahek plen, kar po njihovem mnenju kaže primer NKBM, ki da je bila prodana prepoceni. Opozarjajo še na ugotovitve ekonomista Veljka Boleta, da smo v banke konec leta 2013 vložili več kot je bilo potrebno (v NLB 1,5 milijarde evrov). Sprašujejo se: "Če se izkaže, da je bila globina bančne luknje precenjena, ali ne bi bilo primerno, da se pred morebitno prodajo to uredi?" Kot pravijo, se sicer zavedajo, da je zaveze treba spoštovati, a želijo, da pred tem premislimo o ceni in pogojih prodaje.

Premier Miro Cerar (v sredini) naj bi z odlašanjem pri prodaji NLB miril napetosti v odnosih s koalicijskima partnericama SD (na sliki levo njen predsednik Dejan Židan) in DeSUS (desno predsednik Karl Erjavec). | Foto: Premier Miro Cerar (v sredini) naj bi z odlašanjem pri prodaji NLB miril napetosti v odnosih s koalicijskima partnericama SD (na sliki levo njen predsednik Dejan Židan) in DeSUS (desno predsednik Karl Erjavec).

Vraničar Ermanovi se ne mudi

Na ministrstvu za finance so nam na vprašanja o postopku prodaje odgovorili, da tega vodi SDH - in da vse poteka po načrtih. "Slovenija izpolnjuje zaveze, dane Evropski komisiji v zvezi s prodajo NLB, v skladu s katerimi je prodaja predvidena do konca leta 2017. Res je, da je treba razrešiti nekatera pravna vprašanja, vendar pa to, da je SDH odločitev o začetku prodaje banke prestavil z jeseni na pomlad, ne pomeni, da je postopek prodaje ustavljen ali zamrznjen," so zapisali v odgovoru.

Nova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je danes v intervjuju za STA dejala, da bi bila prodaja NLB bi bila ob nekaterih pravnih negotovostih, na primer tistih v zvezi z odločitvijo ustavnega sodišča o skladnosti izbrisa podrejencev z ustavo, ekonomsko neupravičena. Dodala je, da si bo država prizadevala za izvedbo prodaje na način, ki bo odgovoren tudi do davkoplačevalcev.

Na SDH pravijo le, da cilj ostaja banko prodati do konca prihodnjega leta. Pri odločitvi o začetku prodaje pa bodo, kot pravijo, upoštevali tudi letne rezultate banke in temu prilagodili časovnico.

Analitik: Ključna bo politična volja

"Glede na izkušnje lahko rečemo, da bo uresničevanje zavez bolj odvisno od politične volje kot pa razmer na finančnih trgih," meni analitik Matej Šimnic. | Foto: Matej Leskovšek "Glede na izkušnje lahko rečemo, da bo uresničevanje zavez bolj odvisno od politične volje kot pa razmer na finančnih trgih," meni analitik Matej Šimnic. Foto: Matej Leskovšek "Glede na pretekle postopke in komentarje politikov, ki se pojavljajo tudi v zadnjem obdobju, najverjetneje država nima resnega interesa prodati banke oziroma bo prišel prav vsak izgovor, da se s prodajo zavlačuje," dogajanje v zvezi s prodajo NLB komentira analitik Alte Invest Matej Šimnic, ki sicer dodaja, da razmere v Evropi trenutno res niso naklonjene prodaji bank.

"Vseeno pa glede na izkušnje lahko rečemo, da bo uresničevanje zavez bolj odvisno od politične volje kot pa razmer na finančnih trgih." 

V primeru, da bi se spomladi prihodnje leto vlada res odločila nadaljevati postopek prodaje, je po njegovem mnenju - če bi že imeli postavljen grob okvir procesa - lahko še dovolj časa za prodajo. 

Zadnjo besedo bo imel Bruselj

Za vsako morebitno podaljšanje roka pa bi država potrebovala zeleno luč Bruslja, sicer nas zamik prodaje lahko udari po žepu.

Lani so nam na finančnem ministrstvu, ki ga je takrat še vodil Dušan Mramor, dejali, da v primeru, če banke ne prodamo, pooblaščenec Evropske komisije dobi pooblastilo za prodajo nekaterih hčerinskih družb NLB na Balkanu. A, kot so dejali na ministrstvu - takrat še trdno odločeni, da banko prodajo - , tudi v tem primeru zaveza o prodaji večinskega deleža ostaja.

V odgovoru na poslansko vprašanje poslanca ZL Mihe Kordiša pa so med drugim opozorili, da bi neizpolnitev zavez pomenila tudi, da bi 1,5-milijardna pomoč iz leta 2013 dobila status nedovoljene državne pomoči. Bruselj bi lahko po navedbah ministrstva od banke zahteval vračilo, kar bi imelo – kot so ocenjevali – nepopravljive posledice za finančni položaj banke in tudi stabilnost slovenskega finančnega sistema.

Ministrstvo je za Pop TV pred dnevi potrdilo, da se je Alenka Smerkolj, ki je pred imenovanjem Mateje Vraničar Erman na mesto finančne ministrice začasno zasedala ta položaj, v Bruslju sestala s komisarko za konkurenčnost - med drugim tudi na temo NLB. Na ministrstvu nam na vprašanje, ali iščejo alterantive oziroma ali so Bruselj prosili za podaljšanje roka za prodajo banke, niso odgovorili.

Kako daleč smo s prodajo NLB

Vlada je v postopku izpolnjevanja zaveze do zdaj odločila, da bo prodaja izvedena s prvo javno ponudbo delnic (IPO), za prodajo so pooblastili SDH. Ta je za svetovalca izbral Deutsche bank.

"V teku je priprava dokumentacije za podatkovno sobo in izdelavo prospektov za uvrstitev delnic na borzo," navaja poročilo SDH, ki so ga pred tednom dni obravnavali na Gregorčičevi. 

Ne spreglejte