Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2014,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2014, 16.37

8 let

Nasilje med mladostniki je odraz družbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dolžnost družbe kot celote je, da nasilje v šolah obsodi in ukrepa in tako vsem otrokom omogoči življenje brez strahu, glede trpinčenja dečka iz BiH na OŠ Deskle menijo sogovorniki.

Čeprav je nemogoče, da v šolah do raznih oblik nasilja ne bi prihajalo, pa glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj opozarja, da je ključna preventiva, s katero bi različne oblike diskriminacije, nasilja lahko preprečili.

Branimir Štrukelj: Nasilje je odraz širšega družbenega stanja "Tovrstno dogajanje v osnovnih ali srednjih šolah je vedno tudi odraz širšega družbenega stanja. Zelo pomembno je, kako otroci doma doživljajo razlike, pa naj bodo verske, nacionalne ali kakšne druge, tudi socialne v zadnjem času, kako se torej v določenih primerih odzovejo starši," poudarja Štrukelj.

Dodaja, da šole same ne morejo storiti prav veliko, če do tovrstnih vprašanj nima urejenega odnosa sama družba – tudi na najvišji ravni, ko so tudi politiki nestrpni do manjšin, do drugačnih.

"Sicer smo letos, ko smo skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije izvedli raziskavo o nasilju na slovenskih srednjih šolah, ugotovili, da učitelji in ravnatelji velikokrat ne vedo, kako se odzvati na tovrstne konfliktne situacije. A smo že takrat opozarjali, da učitelji preprosto nimajo dovolj specialnih znanj v določenih primerih, zato bi bile potrebne delavnice, izobraževanja," še pojasni Štrukelj.

Direktor Urada RS za mladino Peter Debeljak v celoti zagovarja stališče, ki je zapisano tudi v osnovnih smernicah Nacionalnega programa za mladino. Po njegovem mnenju je treba posebno pozornost nameniti zagotavljanju enakih možnosti med spoloma in preprečevanju diskriminacije. Enako pozornost - tako kot Štrukelj meni tudi Debeljak - je treba nameniti tudi dejavnikom tveganja, ki povzročajo revščino in socialno izključenost med mladimi.

Direktor urada za mladino: Dolžnost družbe je, da je zgled otrokom K problemu oziroma pojavu nasilja med učenci v šolah je treba pristopiti "z vso potrebno resnostjo in odgovornostjo". "Skrb za strpno naravnano vzgojo otrok mora poleg staršev biti porazdeljena tudi med vse pristojne ustanove," je prepričan Debeljak. "Dolžnost vsakega odraslega posameznika kakor tudi celotne družbe je, da mora biti otrokom s svojo pozitivno naravnanostjo za zgled," poudarja direktor urada.

ZN: Izobraževanje je zdravilo za odpravljanje nestrpnosti Prejšnji mesec, 16. novembra, smo praznovali mednarodni dan strpnosti. V deklaraciji Združenih narodov je zapisano, da so temelji strpnosti spoštovanje, sprejemanje in vrednotenje bogate raznolikosti človeške kulture, kot "zdravilo" in najučinkovitejše sredstvo za odpravljanje nestrpnosti pa je izobraževanje, saj je nestrpnost pogosto posledica nevednosti in strahu pred nečim tujim, pred neznanimi kulturami, religijami ali narodi.

V uradu še poudarjajo, da so mladi tisti, ki si bodo zgradili družbo spoštovanja in strpnosti. Na ta način bodo lažje razumeli sožitje različnih kultur v multikulturnem svetu, razvijali občutek pripadnosti skupnosti in gojili vzajemno spoštovanje in razumevanje drug drugega. Amnesty International: Nedopustna je neodzivnost vodstva šole V Amnesty International Slovenije (AIS) dolgotrajno zastraševanje in nasilje nad osnovnošolcem na OŠ Deskle obžalujejo in obsojajo. "Ravnanje vrstnikov je svoj vrh doseglo 27. novembra, ko je deček potreboval celo zdravniško pomoč," so zapisali in dodali, da je nedopustno, da je vzrok nasilja očitna diskriminacija na podlagi njegove narodnosti.

Za dečkovo zaščito od prejšnjega tedna, ko je spet v šoli, med vsakim odmorom skrbi kar mama. V AIS opozarjajo tudi na nedopustno ravnanje vodstva šole, ki tovrstno diskriminacijo dopušča že vse od začetka šolskega leta.

Ravnatelj Simčič nedosegljiv Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič je sicer za danes napovedal sestanek na to temo, a nam ga kljub vztrajnemu poskušanju ni uspelo priklicati.

V AIS poudarjajo še, da so že lani vodstvo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pozvali k sprejemu mehanizma, ki bi preprečeval diskriminatorno vedenje oziroma bi morale šole učence spodbujati k prijavi tovrstnih dejanj.

Manjšinska društva: Nedopustno toleriranje nestrpnosti Dogajanje v OŠ Deskle so obsodila tudi manjšinska kulturna društva in nevladne organizacije, ki so ravnatelja in pedagoške delavce šole ter vse odgovorne organe pozvali, naj trpinčenemu fantu nemudoma zagotovijo varno okolje in enake možnosti za izobraževanje in integracijo otrok ne glede na njihovo narodno ali kakšno drugo pripadnost.

"Nedopustno je, da se vrstniško nasilje in medetnična nestrpnost tolerirata ali poskušata relativizirati. Nedopustno je, da se krivdo za trpinčenje desetletnega otroka poskuša porazdeljevati med povzročitelji nasilja in žrtvijo," so prepričani.

Ne spreglejte