Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 5. 2008,
13.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 17. 5. 2008, 13.45

8 let, 5 mesecev

Narod je izkoristil edinstveno priložnost za osamosvojitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Minister za obrambo Karl Erjavec je ob 15. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) izpostavil, da odločitev za upor zvezni oblasti ni bila lahka in je zahtevala veliko poguma.

Udeležence današnje slovesnosti sta nagovorila tudi predsednik ZVVS Janez Pajer in župan občine Litija Franci Rokavec. Veterani v slovenski družbi premalo priznani "Veterani v slovenski družbi nismo dovolj priznani in smo potisnjeni v ozadje," je poudaril Pajer in obljubil, da se bo kot novi predsednik veteranske organizacije zavzemal za izboljšanje njihovega statusa. Pajer, kateremu je dosedanji vodja organizacije Srečko Lisjak slovesno predal častni pas zveze, je med drugim izpostavil, da spada v "tisto srečno generacijo", ki je udejanjila svobodno domovino. Spomnil je na dogodke izpred 18. let, na odločitev za "ohranitev demokracije" z ustanovitvijo Manevrske strukture narodne zaščite.

"Ne smemo pozabiti na domovino"

Državnozborski poslanec in litijski župan Rokavec pa je poudaril, da so prav veterani najbolj zaslužni za samostojnost Slovenije. Rokavec je še opozoril, da se danes vse večkrat sprašujemo, ali je "v nas še dovolj domoljubja". Res je, da je Slovenija članica Evropske unije in ji celo predseduje, a kljub temu ne smemo pozabiti na domovino, je prepričan Rokavec. Prav spomin na dogodke iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja je so po njegovem mnenju prava spodbuda za ohranjanje domoljubja.

Erjavec: Tudi partizanski boj je bil pogoj za enotnost v začetku devetdesetih let

Slavnostni govornik Erjavec pa je obnovil borbo generala Rudolfa Maistra za severno mejo in partizanski boj. Tudi slednji je bil po njegovo pogoj za enotnost v začetku devetdesetih let. Tedaj so Slovenke in Slovenci po njegovih besedah "prvič dihali skupaj".

Glede sodelovanja z veterani je minister zatrdil, da jih je v času svojega mandata podpiral. Tako je ministrstvo sodelovalo pri gradnji veteranskega centra v Logatcu. Kot je še napovedal, bodo v letu 2009 veteranske organizacije prešle izpod okrilja ministrstva za delo družino in socialne zadeve pod ministrstvo za obrambo in sodelovanje bo po Erjavčevem mnenju tako še lažje.

Ne spreglejte