Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 8. 11. 2012, 10.27

8 let

"Napako sem odkril sam na opozorilo sindikata"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rok za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o slabi banki bo Virant verjetno razpisal v ponedeljek.

Predsednik DZ-ja Gregor Virant se je odzval na dogajanje ob izginotju dela podpisov, priloženih k pobudi za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki jo je vložil Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije.

Odkril napako na pobudo sindikata "Ključno je dejstvo, da se je v procesu zgodila napaka, ki sem jo odkril sam na opozorilo sindikata. Ne moremo locirati, kdo je naredil napako, in zato ne moremo okriviti nikogar. Preprečeno je, da bi nastala nepopravljiva škoda, in v ponedeljek bo najverjetneje razpisan 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank," je povedal.

Da napake ni odkril že prej, je krivo dejstvo, da so bili prazniki in da se je precej časa ukvarjal s fotokopiranimi podpisi, potem pa še z ugotavljanjem pristnosti originalnih podpisov pod poslanskima pobudama za razpis referendumov.

Zaščitil demokracijo in zakonitost Kot je poudaril, je hranjenje originalnih podpisov odigralo svojo vlogo, zato so sploh lahko ugotovili, da kar nekaj podpisov manjka. Tako so odkrili napako in preprečili nepopravljivo škodo: "Referendumov si ne želim, vse pa sem naredil, da zaščitim demokracijo in zakonitost."

Vsi so delali v skladu s predpisi Predsednik državnega zbora je opozoril, da so vsi vpleteni delali v skladu s predpisi in petnajstletno prakso, kljub temu pa se je napaka zgodila, zato so že pri ponovnem pošiljanju vseh podpisov na MNZ uporabili novo prakso, po kateri bodo vse sprejete podpise in vse oddane podpise prešteli. Skratka, vgradili bodo sistem varovalk s prevzemnimi zapisniki na vsaki vstopni in izstopni točki.

Virant je še enkrat poudaril, da so vložili ovadbo zoper neznanega storilca in tako omogočili kriminalistom uporabo vseh sredstev, potrebnih za odkrivanje tistega, ki je izgubil podpise, vendar se zaveda, da bo to zelo težka naloga.

O zamenjavi naj odločajo poslanci "Vseh procesov v detajle ne poznam, zato ne morem reči, da sem sam česa kriv. Sem pa sam odkril napako na pobudo sindikata. Če Pozitivna Slovenija misli, da bi moral oditi, obstajajo določeni postopki in bodo poslanci o tem odločali," je še dejal predsednik državnega zbora na očitke opozicije in še enkrat izpostavil svojo vlogo pri odkrivanju resnice.

Za Novakovo je to nedopustna šlamparija Zaplete s podpisi za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bank obsojajo tudi v koaliciji. To je nedopustna šlamparija, je odločna predsednica NSi Ljudmila Novak. Predsednik DZ Gregor Virant in minister Vinko Gorenak morata po njenem mnenju ugotoviti, kdo je odgovoren, ta pa mora biti kaznovan.

Vprašanje je, kdo je to "nedopustno šlamparijo" zakrivil, je pred sejo vlade dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Če bi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ali pa predsednik DZ Gregor Virant po besedah Novakove dala povelje, naj se ti podpisi odstranijo, "bi morala zagotovo takoj odstopiti".

Vsekakor pa je po njenem mnenju njuna odgovornost, da raziščeta zaplet in ugotovita, kdo je za to odgovoren.

Erjavec: Očitno s podpisi za referendum niso ravnali v skladu z navodili DZ Očitno je, da se s podpisi pod pobudo sindikata KNG za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bank ni ravnalo tako, kot narekujejo navodila DZ, je prepričan prvak DeSUS Karl Erjavec. Po njegovem mnenju je treba najprej ugotoviti, zakaj je prišlo do napake, kdo ni spoštoval predpisov in kdo je za zaplet odgovoren. "To se ne bi smelo zgoditi. Vem, da obstaja posebno navodilo, kako ravnati s podpisi za referendum. Če bi skrbno ravnali, se to ne bi zgodilo," je dejal Erjavec. Ob tem je sicer poudaril, da ni tisti, ki bi lahko presojal in ugotavljal, kdo je odgovoren za zaplet s podpisi oziroma za njihovo izginotje.

Razume potezo PS, ki je predsednika DZ pozvala k odstopu Razume sicer potezo Pozitivne Slovenije, ki je predsednika DZ Gregorja Viranta pozvala k odstopu, premiera Janeza Janšo pa, naj v treh dneh razreši ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. SD pa je Gorenaka pozval k odstopu. Kot je dejal Erjavec, je logično, da opozicija grozi z interpelacijo ministra. Vendar je po njegovem mnenju najprej treba ugotoviti, zakaj je prišlo do napake, kdo ni spoštoval predpisov in kdo je za to odgovoren. Če se bo v ponovnem preverjanju izkazalo, da je podpisov za začetek postopkov za referendum dovolj, naj se začne postopek zbiranja podpisov za zahtevo referenduma, se je še zavzel Erjavec. Obenem pa je pojasnil, da bo vlada tudi v tem primeru zahtevala ustavno presojo.

Ne spreglejte