Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
21.10

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

dihur živali

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 21.10

9 mesecev, 3 tedne

Namesto psa ali mačke imajo doma dihurja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

V Sloveniji smo veliki ljubitelji živali, te popestrijo marsikateri dom. Doma imamo poleg psov in mačk tudi kače, kuščarje, škorpijone in pajke. Živali, ki številnim naženejo strah v kosti, drugim tako prirastejo k srcu, da jih za nič na svetu ne bi zamenjali za kakšnega manj eksotičnega ljubljenčka. Vse bolj priljubljeni pa med Slovenci postajajo tudi dihurji.

Video: Planet TV


O tem smo se prepričali na prvi mednarodni razstavi dihurjev v Sloveniji. Čeprav bi pričakovali, da bo v prostoru, kjer je bila razstava, smrdelo, kot pregovorno pravijo za dihurje, pa je prav prijetno dišalo. Zvedave, izredno gibčne in hitre živali si je pobližje ogledala Petra Vehovar.

Redkokdo ne pozna dihurja Pepeta, ki pa v resnici ni dihur, temveč skunk, njihov daljni sorodnik. Dihurji torej niso črne barve in po hrbtu nimajo bele črte. Beli dihur je udomačen že približno 2.500 let. In kar 57 se jih je zvrstilo na prvi mednarodni razstavi dihurjev v Celju.

Igra je lahko precej groba

Z njimi se je treba podobno veliko ukvarjati kot z mačko ali psom. Prav tako imajo radi žogice in vrvice. Zvedave, kot so, jih prej ali prej zamikajo stvari, ki jih ne bi smele. So razmeroma zahtevne domače živali, zato jih ne priporočajo družinam z majhnimi otroki, med igro jih bi lahko tudi ugriznili.

Igra med dihurji je lahko precej groba, a če se zgodi pretep in se žival zelo ustraši, sprosti tisto, po čemer je najbolj znana: smrdljiv izloček v obliki plinov.

"Ni veliko hujši kot človeški. Odpreš okna, prezračiš stanovanje in to je to. Imajo pa nekateri nekastrirani samci izrazit vonj v času gonitve," je razložila Maja Čonč, predsednica društva Zverinice.

Življenjska doba ob šest do osem let

Kar zadeva prehrano, so le mesojedci, za posladek najraje pojedo pasto. Pozimi se grejejo na vse mogoče načine, a mraz bolje prenašajo kot vročino.

Zbolijo lahko za gripo, nalezejo se je od ljudi in tudi mi se je lahko od njih. Pričakovana življenjska doba pa je od šest do osem let. A življenja brez njih si ne predstavlja nobeden izmed današnjih razstavljavcev.

Več o eksotičnih živalih kot hišnih ljubljenčkih nam je povedal veterinar Marjan Kastelic.


Trgovina na črnem trgu cveti

Tako kot se nekateri odpravijo na večerjo v eksotično restavracijo ali na potovanje v eksotične kraje, si drugi radi privoščijo eksotično žival za domačega ljubljenčka. Marsikdaj je nakup brezglav in preuranjen.

Praviloma gre za živa bitja s svojimi telesnimi, psihološkimi, okoljskimi in drugimi potrebami, ki jih ujetništvo ne more zadovoljiti.

Trgovina na črnem trgu cveti. Pogosto take živali - žalostno - končajo tudi v naravi, brali smo že zgodbe o reševanju pitonov, želv in podobno. Ljudje pa se ne zavedajo, da te živali lahko pomenijo grožnjo avtohtonim vrstam. Lahko so tudi prenašalci eksotičnih bolezni, s katerimi lahko okužijo avtohtone vrste.

Ne spreglejte