Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
17.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 17.35

8 let, 1 mesec

Na shodu v Ljubljani za zaprtje Guantanama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ljubljanskih ulicah je Amnesty International Slovenije ob 6. obletnici prvih premestitev ujetnikov iz Afganistana v Guantanamo pripravila protestni shod, ki se ga je udeležilo okoli 50 ljudi.

Generalna sekretarka AIS Nataša Posel je pozvala ameriško vlado, naj Guantanamo zapre, upoštevaje človekove pravice. "Guantanamo je novodoben simbol nepravičnosti" Vodja kampanj in medijev pri AIS Metka Naglič je za STA povedala, da Amnesty International ugotavlja, da je Guantanamo "novodoben simbol nepravičnosti". Pri tem je izpostavila dva vidika. Guantanamo naj bi bil po njenih besedah po eni strani center, kjer so ljudje dolgotrajno pridržani, ne da jih česa obtožili oziroma jim omogočili pošteno sojenje. Po drugi strani pa naj bi tam mučili oziroma okrutno nečloveško ravnali z ujetniki. Ti so izpostavljeni izolaciji oziroma osami in žalitvi zaradi verske usmerjenosti, je pojasnila Nagličeva.

Amnesty International zato zahteva od ameriških oblasti, da ujetnikom v Guantanamu omogočijo pošteno sojenje oziroma jih spustijo na prostost, je dodala. Povedala je tudi, da se protestniki pridružujejo 30 sekcijam po vsem svetu, ki pripravljajo ulične akcije oziroma shode v ta namen.

Med zaprtimi so bili tudi otroci Generalna sekretarka Nataša Posel je v nagovoru med potjo do ambasade ZDA v Ljubljani spomnila, da so bili leta 2002 prvi ujetniki "vojne proti terorizmu" premeščeni iz Afganistana v ameriško vojaško bazo v zalivu Guantanamo. Povedala je, da so bili pokriti s kapucami, vklenjeni in zvezani "kot tovor". Od takrat je bilo v Guantanamo pripeljanih več kot 750 ujetnikov, državljanov 45 različnih držav, je še pojasnila. Med njimi je izpostavila otroke, stare 13 let, ter ljudi, ki so bili "enostavno na napačnem kraju ob napačnem času", ter množico posameznikov, "predanih v zamenjavo za nagrade tisočih dolarjev".

Pismo ambasadorju: Guantanamo se mora zapreti

"Države se poslužujejo praks, ki jih prepoveduje mednarodno pravo, te prakse pa skušajo opravičiti kot sredstvo nacionalne varnosti", je opozorila Poselova in poudarila, da Amnesty International obsoja teroristična dejanja, ki so v zadnjih letih prizadela tisoče ljudi. Proti terorizmu se je mogoče boriti s pravnimi sredstvi ter ga premagati ob upoštevanju prava človekovih pravic, je še dejala. Ob sklepu akcije so protestniki predstavniku ambasade ZDA izročili pismo z zahtevami po zaprtju Guantanama.

Ne spreglejte